12.2. Pasaules ekonomiskā attīstība

12.2.1. Ekonomiskā izaugsme

Iedzīvotāju skaita pieaugums ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē ekonomisko izaugsmi, bet tas ir ļoti būtisks faktors.
Cilvēki pārvietojās uz katru apdzīvojamu planētas nostūri. Meži un purvi tika pārvērsti par lauksaimniecības zemēm. Apdzīvotu vietu, vēlāk, pilsētu skaits sāka strauji augt. Pašlaik nelielu cilvēku grupu bāzes ir pat polos un kosmosa stacijās.

Tā kā cilvēku skaits pastāvīgi palielinās, pieaug arī patērēto dabas resursu apjoms, jo jānodrošina patēriņš, jāizgatavo ražošanas rīki, mašīnas utt. Nepārtraukti jāievieš jauni izgudrojumi un inovācijas, taču tas prasa lielus vides resursus un galu galā uz vidi iedarbojas destruktīvi.

Cilvēki nepārtraukti ir centušies uzlabot materiālās dzīves līmeni. Tāpēc pieaug arī enerģijas patēriņš. Mēs esam liecinieki tam, ka strauji izplatās informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, notiek tirdzniecības tīklu konsolidācija (sablīvēšanās) un ir sācies patiesi fenomenāls naudas vairošanas pieaugums un naudas plūsma kļūst aizvien intensīvāka.
Šie procesi rada priekšnoteikumus straujām izmaiņām apkārtējā vidē.