Ilgtspējīgas attīstības pamati

Ilgtspējīgas attīstības koncepcija ir ne tikai viedoklis, kā cilvēcei kopumā un arī konkrētai kopienai un sabiedrībai attīstīties, bet galvenokārt uzskatu kopums par to, kāds sabiedrības modelis var nodrošināt tās pastāvēšanu.

Jau no senseniem laikiem cilvēki ir tiekušies veidot sabiedrību ne tikai tā, lai nodrošinātu labumu sev, t.i., konkrētam indivīdam, bet arī tā, lai visa kopiena spētu pastāvēt ilgtermiņā. Taču no vēstures liecībām ir zināms, ka nereti valstis, kuras pretendējušas uz pastāvēšanu tūkstošiem gadu, ir sabrukušas dažu gadu desmitu laikā.

Mums jāapzinās, kādi ir sociāli taisnīgas, vides kvalitāti saglabājošas sabiedrības ilgtspējīgas attīstības pastāvēšanas principi. Jāņem vērā, ka sabiedrības attīstības modeļiem pastāv arī ierobežojumi. Ilgtspējīgas attīstības koncepcijas virzība un tās iedzīvināšana ir atkarīga no patēriņa un ražošanas modeļiem, planētas spējas nodrošināt telpu, pārtiku, dzeramo ūdeni strauji augošajam iedzīvotāju skaitam, cilvēku darbības ekoefektivitātes un produktivitātes, kā arī no paņēmieniem un līdzekļiem nākotnes veidošanai.