11.3. Starptautiskā klimata politika

11.3.2. Kioto protokola elastīgie mehānismi

Lai Kioto protokolā noteiktos SEG emisiju samazināšanas mērķus sasniegtu izmaksu efektīvā veidā, Kioto protokolā noteikti trīs elastīgie mehānismi (flexible mechanisms):
  • Tīras attīstības mehānisms (Clean Development Mechanism, CDM);

  • Kopīgās īstenošanas mehānisms (Joint Implementation, JI);

  • Starptautiskā emisiju tirdzniecība (International Emissions Trading, IET).

Tīras attīstības mehānisms ir SEG emisijas samazinošu projektu īstenošana valstīs, kas nav iekļautas Kioto protokola B pielikumā, proti, projektu īstenošana attīstības valstīs. Tīras attīstības mehānisma projektu rezultātā par katru samazināto SEG emisiju tonnu piešķir sertificētu emisiju samazināšanas vienību (certified emission reduction, CER). Valstīm, kurās īsteno šos projektus, ieguvums ir investīcijas un tehnoloģijas, bet investoru ieguvums ir Starptautiskajā emisiju tirdzniecībā un citās SEG emisiju atļauju tirdzniecības sistēmās izmantojams aktīvs – sertificētas emisiju samazināšanas vienības.

Kopīgās īstenošanas mehānisms ir SEG emisijas samazinošu projektu īstenošana valstīs, kas ir iekļautas Kioto protokola B pielikumā, proti, projektu īstenošana attīstītajās valstīs, kuras ir izpildījušas visus Kioto protokola nosacījumus. Kopīgās īstenošanas mehānisma projektu rezultātā par katru samazināto SEG emisiju tonnu piešķir emisijas samazināšanas vienību (emission reduction unit, ERU). Valstīm, kurās īsteno šos projektus, kā arī investoriem ieguvumi ir līdzīgi kā tīras attīstības mehānisma gadījumā.

Starptautiskā emisiju tirdzniecība ir starptautiska „ierobežojumu un tirgus” veida atļauju tirdzniecības sistēma, kuras mērķis ir veicināt Kioto protokolā noteikto SEG emisijas samazināšanas mērķu izpildi. Starptautiskās emisiju tirdzniecības darbība ir strukturēta atbilstoši Kioto protokola periodiem (1. periods bija 2008.–2012. gads, 2. periods ir 2013.–2020. gads). Papildus, pēc katra Kioto protokola perioda beigām ir vēl aptuveni 2 gadus ilgs kopējo emisiju aprēķināšanas un emisijas vienību nodošanas periods, t.s. „True-up period”.

Starptautiskās emisiju tirdzniecības ietvaros galvenā tirgojamā atļauja ir noteiktā daudzuma vienība, NDV (assigned amount unit, AAU). Kopējais NDV daudzums atbilst Kioto protokola B pielikuma valstu kopējam SEG emisiju daudzumam, ņemot vērā Kioto protokolā tām noteiktās SEG emisiju samazināšanas saistības. 1 NDV atbilst 1 tonnai CO2e. Taču, lai gan šādu dalījumu neparedz nedz Kioto protokols, nedz kāds cits tiesību akts, praksē tiek izdalīti divi NDV pamatveidi:
  • „zaļumota” NDV (greened AAU), t.sk. „tieši zaļumota” NDV (hard-greened AAU) un „netieši zaļumota” NDV (soft-greened AAU);

  • „nezaļumota” NDV (non-greened AAU jeb hot air).

Jēdziens „zaļumota” NDV apzīmē vienību, kuras pārdošanā iegūtais finansējums izmantots tādu projektu finansēšanai, kas nodrošina SEG emisiju samazināšanu. „Tieši zaļumotas” NDV pamatā ir projekti, kas nodrošina SEG emisiju samazināšanu tiešā veidā, piemēram, atjaunojamo energoresursu izmantošanas veicināšana vai arī energoefektivitātes pasākumu īstenošana. „Netieši zaļumotas” NDV pamatā ir  projekti, kas nodrošina SEG emisiju samazināšanu netiešā veidā, piemēram, SEG emisijas samazinošu tehnoloģiju attīstīšana (pētniecība), sabiedrības izglītošana par klimata pārmaiņu novēršanas iespējām u.tml. Savukārt jēdziens „nezaļumota” NDV apzīmē vienību, kuras pārdošanā iegūtais finansējums izmantots jebkuriem citiem mērķiem, izņemot SEG emisiju samazināšanu. “Zaļumošanas” nolūkā valstis veido t.s. „zaļās investēšanas sistēmas” (green investment scheme, GIS).

Starptautiskās emisiju tirdzniecības ietvaros, papildus NDV, var izmantot vēl trīs citus vienību veidus – iepriekš pieminētās sertificētās emisijas samazināšanas vienības un emisijas samazināšanas vienības, kā arī piesaistes vienības (removal unit, RMU), ko saskaņā ar Kioto protokolu piešķir par SEG emisijas piesaisti. Katra no šīm vienībām tāpat kā NDV atbilst 1 tonnai CO2e un līdz ar to pēc būtības ir aizstājama.

Starptautiskās emisiju tirdzniecības primārie dalībnieki ir Kioto protokola B pielikuma valstu valdības, kas ir ratificējušas Kioto protokolu un ir izpildījušas Kioto protokolā noteiktos atbilstības nosacījumus.

Starptautiskās emisiju tirdzniecības darbības nodrošināšanai izmanto emisijas vienību reģistru sistēmu, kurus savstarpēji sasaista Starptautiskais Darījumu Žurnāls (International Transaction Log, ITL). Tas reālajā laikā pārbauda katras vienības pārskaitījuma atbilstību Konvencijas un Kioto protokola nosacījumiem. Savukārt ES ietvaros izmanto arī Kopienas Neatkarīgo Darījumu Žurnālu (Community Independent Transaction Log, CITL), kura funkcijas 2012. gada vidū pārņēma Eiropas Savienības Darījumu Žurnāls (European Union Transaction Log, EUTL). Sertificētās emisijas samazinājuma vienības izdod Tīras attīstības mehānisma reģistra (CDM registry) ietvaros.

Ņemot vērā faktu, ka divas no potenciāli būtiskākajām Starptautiskās emisiju tirdzniecības dalībniecēm – Amerikas Savienotas Valstis un Kanāda – tajā nav iesaistījusies, NDV tirgū pastāv nesabalansēts pieprasījums un piedāvājums. NDV ir ļoti nelikvīdas, un Starptautiskās emisiju tirdzniecības darbība neatbilst „ierobežojumu un tirgus” sistēmas efektīvas funkcionēšanas pamatnosacījumiem. Starptautiskās emisiju tirdzniecības tirgū nosacījumus diktē NDV pircēji. Pirmie darījumi NDV tirgū notika 2008. gada otrajā pusē. Savukārt kopš 2014. gada darījumi ar NDV nav konstatēti.

NDV cenu darījumu partneri publiski neatklāj, taču neoficiālā informācija (Point Carbon ziņas un Pasaules Bankas apsekojumu dati) liecina, ka 2008.–2009. gadā NDV cena bijusi vidēji 10 EUR līmenī. 2010.gadā, pieaugot NDV piedāvājumam, NDV cena samazinājusies līdz 5–7 EUR. Savukārt 2011.–2012. gadā, padziļinoties ES valstu ekonomiskajām un finanšu problēmām un samazinoties ražošanas apjomiem, kā rezultātā samazinājās SEG emisijas, NDV cena nokritusies līdz 1–3 EUR un vēlāk pat līdz 0 EUR.