26. uzdevums

26. uzdevums

Nosūtīja Dzēst lietotāju
Atbilžu skaits: 5

Kā tiek aprēķinātas alternatīvas izmaksas, pievēršoties sportam pirmajā jautājumā? Atbilde ir 12400 eiro, nesaprotu, kur iegūts šis rezultāts. Vienīgās citas naudas vērtības, kas pieminētas ir 6000 eiro par dzīvokli un 10000 eiro par pārtiku. Pirmkārt uzdevuma kontekstā šīs izmaksas ir sportiskajai dzīvei, pārtikas patēriņš un izmaksas sportistam noteikti atšķiras no normāla cilvēka, kā arī dzīvoklis visticamāk atrodas sportiskajai dzīvei nepieciešamā vietā, normālā dzīvē viņa visticamāk dzīvotu kaut kur citur. Tāpēc pieņēmu, ka vienīgās alternatīvās izmaksas sportiskajai dzīvei, ko var izteikt ar naudu ir 15000 eiro gadā no viņas darba.

Kā arī otrajā jautājumā izskatās, ka atbilde tiek apreķināta sasummējot stipendiju un Lauras potenciālā darba algu. Nesaprotu, kā valstij tas izmaksā 27600 tūkstošus. Mana atbilde bija 12600 eir, kas nāk no valsts kases. Ja tiek ieskaitīti 15000 eir, tas nozīmē, ka tiek runāts par valsts IKP, bet tajā gadījumā 12600 eir nebūtu alternatīvā izmaksa, jo IKP ietver arī valdības izmaksas. Tātad, atbilde ir 12600 eir ja ar "valsti" tiek domāts valsts budžets, vai arī 15000 eir, ja ar "valsti" tiek domāts IKP.

Kā arī, vai pie alternatīvajām izmaksām 3. jautājumā kā atbilde tiks pieņemta olimpiādes medaļa? Tā ir alternatīvā izmaksa Laurai, jo normālajā dzīvē viņai nav iespēja tādu iegūt.

Atbildot uz Dzēst lietotāju

Atbilde: 26. uzdevums

Nosūtīja Dzēst lietotāju

Pirmkārt sapratu, ka pārskatijos un uzrākstiju, ka 10000 eiro tiek iztērēti pārtika, tāpēc lielāka daļa no manas pirmās rindkopas ir bezjēdzīga. Bet, manuprāt, 15000 eiro vēljoprojām būtu jābūt pareizajai atbildei. 

"Alternatīvas izmaksas ir viss, no kā jāatsakās, lai iegūtu kādu labumu." pēc definīcijas no uzdevumi.lv

Šajā gadijumā pievēršoties sportam viņa atsakās no 15000 eiro algas. 

Atbildot uz Dzēst lietotāju

Atbilde: 26. uzdevums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Ekonomikas teorijā pieņemts princips - ceteris paribus = pārējiem nosacījumiem paliekot nemainīgiem. Tāpēc dzīvot viņa var turpat, ēst arī varētu tāpat. Turklāt uzdevuma nosacījumos ir teikts, ka 6000 un 10000 ir sportista dzīvei nepieciešamās izmaksas.