4. jautājums

4. jautājums

Nosūtīja Kristers Fišers
Atbilžu skaits: 2

Ja sabiedrība var palielināt preces A ražošanu, nesamazinot nevienas citas preces ražošanu, tad ražošanu attēlo:

Izvēlieties vienu:
a. punkts uz ražošanas iespēju robežas;
b. punkts pa kreisi no ražošanas iespēju robežas;
c. punkts pa labi no ražošanas iespēju robežas; Nepareizs
d. ražošanas iespēju robežas nobīde pa kreisi

Kāds var paskaidrot, kāpēc pareizā atbilde ir (b)? Ja es pareizi sapratu (pielikumā ir zīmējums) tad ir domāts šāds iznākums (c). Pirmais, kas ienāca prātā bija ražošanas iespēju robežas nobīde pa labi, bet šāda atbilde nav, tāpēc punkts pa labi. Varbūt es vienkārši nepareizi esmu kaut ko izspriedis?

Pielikums ekon.png
Atbildot uz Kristers Fišers

Atbilde: 4. jautājums

Nosūtīja Ruslans Aleksejevs

Nosacījums "Sabiedrība var palielināt preces A ražošanu, nesamazinot nevienas citas preces ražošanu" ir ekvivalents apgalvojumam, ka ražošana ir neefektīva, tas ir, sabiedrība neizmanto pieejamos resursus pilnībā un tikai tāpēc var palielināt preces A ražošanu, neatņemot resursus, kuri tiek izmantoti kādas preces B ražošanā, bet paņemot pagaidam brīvus resursus. Acīmredzami, neefektīvu ražošanu attēlo punkti pa kreisi no ražošanas iespēju robežas. Tātad, atbilde (b) ir pareiza.

Ražošanas iespēju robežas nobīde pa labi notiktu, ja sabiedrība varētu izmantot pieejamus resursus efektīvāk vai nu ja tai vienkarši būtu vairāk resursu. Tas tiešām nesamazinātu otras preces ražošanu, tāpec ši atbilde drošvien arī derētu.

"Punkts pa labi" nevar būt pareiza atbilde, jo tas attēlotu neiespējamu ar esošiem resursiem un tehnoloģijām ražošanu. Taču, tad nepieciešami ražošanai resursi būtu lielāki par esošiem (vai nu būtu labākas tehnoloģijas), bet mums ir pretēja situācija, kad ir pat resursi, kuri netiek izmantoti.