12. jautājums

12. jautājums

Nosūtīja Dzēst lietotāju
Atbilžu skaits: 1

http://likumi.lv/doc.php?id=59947

Šeit rakstīts, ka Akciju Sabiedrības var emitēt dažādu kategoriju parastās akcijas, iekļaujot tādas ar iepriekš noteiktu dividendi un bez balsstiesībām. Tātad pēc uzdevuma nosacījumiem ir iespējams, ka parasto akciju īpašniekiem nav balsstiesībās lēmumos, kas iekļauj dividendu sadali. 

Ja visi no parasto akciju īpašniekiem ir pareizā atbilde, jo daļa no to īpašniekiem var balsot, tad vai arī nederētu atbilde par priekšrocības akcijām? Priekšrocības akciju īpašniekiem ir balsstiesības, ja viņi nesaņem dividendes par iepriekšējo gadu. 

Pielikums Screen Shot 2016-02-03 at 3.27.43 PM.png
Pielikums Screen Shot 2016-02-03 at 3.38.23 PM.png
Atbildot uz Dzēst lietotāju

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs
Likumā ir noteikts: "Parastā akcija ir akcija, kas dod tiesības piedalīties akciju sabiedrības pārvaldē, saņemt dividendes un likvidācijas kvotu." Pārējām akciju kategorijām: priekšrocību un personāla - balstiesību nav. Likums gan paredz, ka priviliģētā akcija var kļūt par balstiesīgu, ja divus gadus pēc kārtas nav maksātas dividendes, bet tas ir pretrunā ar uzdevuma nosacījumiem. Likums par akciju sabiedrībām paredz, ka var tikt emitētas parastās akcijas bez balstiesībām vai ar balstiesību ierobežojumiem, bet tad tam ir jābūt noteiktam AS Statūtos. Tā kā AS Statūti uzdevuma nosacījumos nav pieejami, tad nevaram pateikt vai ir arī akcijas ar balstiesību ierobežojumiem. Tā kā pārējām akciju kategorijām un obligācijām nav balstiesību, tad vienīgā iespējamā pareizā atbilde ir: parastā akcija.