12. klase 15. jautājums

Atbilde: 12. klase 15. jautājums

Nosūtīja Daniels Krimans
Atbilžu skaits: 0

Krimana*, bet ok :D

Tik tiešām istaba ir kā kaste un nekāda enerģija netiek zaudēta jeb enerģija, kas caur logu tiek istabā, nekur vairs neiziet un nepazūd.

No kurienes rodas leņķis?

Ja mēs pieņemam, ka saule izstaro enerģiju staru veidā, tad enerģija istabā nonāk tikai no tiem stariem, kas trāpa pa logu.

Uzdevumā autori ar vārdiem "saules starojuma jauda uz laukuma vienību uz zemes virsmas" domāja jaudu no stariem, kas ir perpendikulāri laukumam. Tādā gadījumā pēc manis pievienotā kreisā zīmējuma var izveidot trijstūri un izrēķināt, ka laukums, kas ir perpendikulārs stariem ir S * cos50.

Kā es sapratu uzdevumu:

"saules starojuma jauda uz laukuma vienību uz zemes virsmas"  ir tā jauda, kas tiek no stariem, kas staro uz Zemes virsmu kā redzams zīmējumā pa vidu.

Apskatīsim gadījumu ar logu - attēls pa labi.

Atkal logu un līdz ar to istabu silda tie saules stari, kas trāpa pa logu. No zīmējuma redzams, ka tie paši stari (tādā pašā daudzumā) trāpa pa zemes virsmu, kuras laukums ir S_z. No trījstūriem var izrēķināt, ka  S_z = S/(tg50).  Līdz ar to jauda, kas tiek logā (un arī uz S_z) ir  P = lietderības koeficients * S * delta(P)/delta(S) * 1/(tg50).

Ceru, ka ieviesu kādu skaidrību!