12. klases 12. jautājums

12. klases 12. jautājums

Nosūtīja Edīte Baune
Atbilžu skaits: 3

Labdien!

Jautājumā par pretsvara betona bloku skaitu risinājuma gaitā viena betona bloka masa ir noapaļota:

"Masa mρV24503.264 7996.8 kg 8 tonnas"

Es savā risinājuma gaitā šo rezultātu nenoapaļoju un tālākos aprēķinos izmantoju precīzo skaitli kilogramos.

Savā risinājumā es bloku skaitu risināju šādi:

N = (mf+mp)/m= 224000/7996,8 = 28,011

Līdz ar to atbildē es ierakstīju 28,01 (nedaudz noapaļojot precīzāko rezultātu). Kā pareizā atbilde ir norādīta 28. Piekrītu, ka var šķist muļķīgi kā pretsvaru izmantot 0,01 bloku, tomēr uzskatu, ka kā pareiza ir jāieskaita arī mana atbilde 28,01. Olimpiādes risināšanas instrukcijā ir rakstīts, ka 

"Skaitliskās atbildes ir jāsniedz ar vismaz 5% precizitāti. Atsevišķiem jautājumiem, lai aplūkojamais process nezaudētu fizikālo jēgu, var būt norādīta cita precizitāte. Lai to panāktu, visos aprēķinu starprezultātos saglabājiet vismaz trīs zīmīgus ciparus."

Attiecīgi uzskatu, ka korektāk būtu uzdevuma risināšanas gaitā nenoapaļot starprezultātu (tādējādi starprezultātos saglabājot vismaz 3 zīmīgos ciparus), kā arī manis sniegtā atbilde ir ar 5% precizitāti.

Ar cieņu

Edīte Baune

Atbildot uz Edīte Baune

Atbilde: 12. klases 12. jautājums

Nosūtīja Dāvis Zavickis
Žūrijas ieskatā jāvērtē arī uzdevuma praktiskais konteksts, kas šajā gadījumā ietver arī spriedumu, ka atsvaru var konstruēt, mainot bloku skaitu, ne bloka veidu. Attiecīgi tika lemts ieskaitīt tikai atbildi 28.
Atbildot uz Dāvis Zavickis

Atbilde: 12. klases 12. jautājums

Nosūtīja Ansis Ēcis
Uzdevuma nosacījumi un praktiskais konteksts nekā neierobežo rezultātu ievadīt kā skaitli, kurš nav vesels. Ja reiz sanāk, ka skaits ir lielāks nekā 28, tad tas nozīmē, ka skaits atbilst 28,01 blokam, kas dots uzdevumu nosacījumos. Skolēna risinājums netiek skatīts, tāpēc prasība ir atbildi ievadīt 5% kļūdas robežās. Šeit ir viennozīmīgi skaidrs, ka skolēns ir sapratis fiziku un pareizi rēķinājis, bet punkti netiek iedoti. Konteksts par veselu bloku skaitu ir drīzāk izdomāts ārpus uzdevuma, nav uzdevumā skaidri nokomunicēts un nav viennozīmīgi noprotams, pretēji jūsu apgalvojumam. Tik pat labi varētu teikt, tad ka ir tikai maksimums 27 bloki, jo vismaz viens ir nedaudz lielāks par doto bloku izmēriem vai veidots no cita materiāla, jo kādam ir jābūt smagākam. Protams, ka šāda atbilde būtu "nonsenss" - tāds pats kā neieskaitīt 28,01 kā pareizu.