10.kl., 4.uzd.

10.kl., 4.uzd.

Nosūtīja Līga Blumfelde
Atbilžu skaits: 2

Labdien!

4.uzd. (par magnija lentu, kuru dedzina) pareizā atbilde vielai, kura vēl ir pēc dedzināšanas sastāvā, ir magnijs, taču uzskatu, ka magnija karbīds MgC2 pēc principa arī atbilstu. Tas arī ir sudrabīgi pelēks, kā arī C2H2, manuprāt, varētu uzskatīt par sprāgstošu gāzi. Lūdzu, izskatiet vēlreiz šo uzdevumu.

Atbildot uz Līga Blumfelde

Atbilde: 10.kl., 4.uzd.

Nosūtīja Daniils Maidelis
Yea... man tas pats.
Iemesls, kādēļ, visticemāk, nedos punktus ir tas, ka tika minēts, ka magnija lente tiek dedzināta gaisa atmosfērā, t. i., ja būtu pat liels oglekļa piemaisījums, tad tas viss būtu sadedzis ar atmosfēras skābekli veidojot CO2, jo Mg2C3 rodas augstākās temperatūrās, nekā CO2. Jā, tev peikritīšu ka C2H2 ir sprāgstoša gāze, bet pēc aprēķiniem sanāk, ka oglekļa piemaisījumam būtu jābūt ļoti lielam, kas nav reālistiski, lai iegūtu doto tilpumu.
Nākamā nience ir tas, ka magnija karbīda ķīmiskā formula ir nevis MgC2, bet Mg2C3, tam reaģējot ar ūdeni izdalās nevis acetilēns, bet propīns.
Es pats uzskatu, ka šis uzd bija ļoti neskaidrs, jo Mg2C3 ir "sudraba krāsas pelēcīgs", kur es iekritu... Arī uzdevumā bija minēts, ka rodas sprāgstoša gāze B, bet H2 nav sprāgstoša, tā ir tikai sprāgstoša tad, kad tiek pievienots O2 (īpaši 2:1 H2:O2). Kas vēl mani maldināja, bija "Viela, kas piedalās klāt degšanas produktā: ", jo jau tika minēts, ka magnijs tiek dedzināts. Tas likta domāt, ka ir kāds piemaisījums, kā, piemēram, ogleklis.

Vismaz neesmu vienīgais ar šo :)

Atbildot uz Līga Blumfelde

Atbilde: 10.kl., 4.uzd.

Nosūtīja Nauris Narvaišs
Sveiki.
Šeit ir pāris apsvērumi, kas tomēr magnija karbīdu neļauj uzskatīt par alternatīvu atbildi:
1) magnija karbīdam ir vairākas stehiometrijas, turklāt katra no tām hidrolīzē veido citu organisku gāzi.
2) nav līdz galam skaidrs, kā tiek piedāvāts, ka magnija karbīds vispār veidojas. Magnija nitrīds savukārt var veidoties, jo ir augsta temperatūra un atmosfērā ir daudz slāpekļa, tāpēc šī atbilde tika ieskaitīta kā alternatīvi pareiza (skat. citas diskusijas).
3) uzdevumā tika diezgan precīzi uzrakstīts, ka dedzināta tika tieši magnija lente un apraksts "Niklāvs secināja, ka pēc degšanas iegūtais produkts bez A satur arī kādu citu vielu", kā arī "izšķīdināja karstā ūdenī" bija paredzēts tieši, lai varētu aizdomāties, ka piemaisījums ir neizreaģējušais magnijs (tāpēc piemaisījumam nav piešķirts burts).
Cerams, ka radās lielāka skaidrība par šo uzdevumu.