12. jautājums

12. jautājums

Nosūtīja Albīne Hlopņicka
Atbilžu skaits: 11

Jānosaka tēlainās izteiksmes līdzekļi.

“Mana mūžam skrejošā, aktīvā, visur klātesošā mamma.” Pareizā atbilde ir epitets. Kāpēc neder pārspīlējums? "Mūžam skrejošā, visur klātesošā" liek domāt, ka mamma tiek aprakstīta pārspīlēti. 

Līnijas stiepjas, griežas, līkumo un savijas. Mezglojas un pārtrūkst.” Pareizā atbilde ir personifikācija. Personifikācija ir cilvēka spēju, īpašību pārnesums. Mezglojas un pārtrūkst var attiecināt uz cilvēku? 


Atbildot uz Albīne Hlopņicka

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Alens Silvestrs Aizupietis
Nāku šeit ar tiem pašiem jautājumiem un alternatīviem! Piekrītu visam, ko raksta Albīne.

mūžam skrejošā, aktīvā, visur klātesošā mamma kontekstuāli ir uztverams kā pārspīlējums, tātad šis variants arī ir jāieskaita.

Par līniju stiepšanos runājot, varu saprast, ka šeit personifikācija tiek attaisnota pēc principa, ka līnijām nav brīvā saprāta un spējas pašām veikt darbību, bet jebkurā gadījumā šeit personifikācija neiederas. Piedāvāju anulēt 12. jautajuma 2. teksta punktus un neieskaitīt tos pie olimpiādes uzdevuma kopējam punktu skaitam.
Atbildot uz Albīne Hlopņicka

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Dagnis Beitāns-Špaks
Arī uzskatu, ka tā nav personifikācija!!! Personifikācija ir mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis, kuram raksturīgs cilvēkam piemītošu īpašību vai spēju pārnesums, piedēvējums priekšmetiem, dabas parādībām vai dzīvām būtnēm. Tīrā veida METAFORA!!!
Atbildot uz Dagnis Beitāns-Špaks

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Alens Silvestrs Aizupietis
Ne jau, ka es uzskatu, ka personifikācija šeit der kā atbilžu variants, bet kādā veidā tieši šeit esošais teksts ir uzskaitāms kā metafora? Es palieku pie piedāvājuma anulēt 12. jautājuma 2. teksta punktus.
Atbildot uz Albīne Hlopņicka

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Marisa Aktumane
Arī manuprāt, par mūžam skrejošo mammu ir pārspīlējums..
Kā arī šī uzdevuma pēdējā jautājumā par jūrnieku būtu jāieskaita atbilde - paradokss, jo jūrnieks un jūras slimība taču ir šķietami nesavienojami jēdzieni...
Atbildot uz Albīne Hlopņicka

Atbilde: 12. jautājums

Nosūtīja Evelīna Jēkabsone
Pilnībā piekrītu, ka "Mana mūžam skrejošā, aktīvā, visur klātesošā mamma" ir domāts kā pārspīlējums nevis epitets! Lūgums pārskatīt šo uzdevumu!

Nepiekrītu, ka -Bet viņi mani sāka saukt par Jūrnieku.
-Kāpēc par Jūrnieku, tu esi braucis uz kuģa?
Jūrnieks pasmaidīja. - Nē, man ir jūras slimība.
Ierakstīju, ka tas ir paradokss, jo tā ir absurda patiesība un balstās uz šķietami pareiziem secinājumiem. Neuzskatu, ka pareizā atbilde būtu ironija.