21. uzdevums

21. uzdevums

by Emīlija Anna Silabriede -
Number of replies: 23
Pareizā atbilde 21. uzdevumā ir 'vālīte', taču nosacījumos prasīts uzrakstīt vārdu pamatformā. To uztvēru par vārda formu bez piedēkļa vai jebkādiem atvasinājumiem. Vēlētos, lai arī 'vāle' ieskaitītu par pareizu atbildi.
In reply to Emīlija Anna Silabriede

Atbilde: 21. uzdevums

by Mārtiņš Prokuratovs -
Jāpieliek arī paša artava šī jautājuma apspriešanā.


"Latviešu terminoloģijas izstrādes principi" (2002, V. Skujiņa) atrodams, ka

"Literārajā valodā produktīvie pamazinājuma piedēkļi -iņ- un -īt- jaunu terminu atvasināšanā nav tik aktīvi, tomēr sava vieta terminu darināšanas sistēmā ir arī tiem. Termina funkcijā pamazinājuma nozīme šiem darinājumiem neitralizējusies un pamazinājuma forma tiek izmantota galvenokārt kā jēdzienu diferencētāja (atvasinājuma pamatforma parasti apzīmē citu jēdzienu). Ar pamazinājuma piedēkļiem atvasinātie termini pēc to sakara ar regulāro pamazinājuma nozīmi dalāmi divās grupās. Daļai terminu noteikts sakars ar pamazinājuma nozīmi ir saglabājies: nosaucamais objekts tiešam ir neliels, mazāks par parasto, ar pamatvārdu apzīmēto objektu: aukliņa (apaviem), bultiņa (rasēšanā), cilpiņa (siksnai), siksniņa (apaviem), tapiņa (pazoļu piesišanai), rullītis (vītņu velmēšanai).(..)"

Rakstītais liek domāt, ka vārdu "vālīte" pēc garām diskusijām tiešām varētu klasificēt kā ko citu, šeit, bungu, ne ierasta izmēra vāli, kas tad varētu pamatot organizatoru izvēlēto pareizo atbildi.


Tomēr piedāvāju savu pamatojumu, kāpēc pats ierakstīju vārdu "vāle" un uzskatu to par pareizu izvēli.

Pie atbildes lauka teikts šādi:
Termins pamatformā, kas ir atvasināts ar deminutīvpiedēkli: ATBILDE.

Organizatoru (tātad arī pareizās atbildes) ieskatā lūkojamies uz "vālīti" kā uz atvasinātu vārdu, kam jāuzraksta pamatforma "vālīte".
BET
Olimpiādes dalībnieks (kā es) var aplūkot "vāle" kā terminu, kas (apzinātas darbības rezultātā) atvasināts ar deminutīvpiedēkli (iegūstot "vālīte"), tādējādi izvēloties to kā pareizo atbildi.

Uzdevuma nosacījums interpretējams dažādi, tālab lūdzu ieskaitīt arī atbildi "vāle" kā pareizu.

Ar cieņu
Mārtiņš.
In reply to Emīlija Anna Silabriede

Atbilde: 21. uzdevums

by Renāte Ausmane -
Uzdevumā bija minēti divi vārdi deminutīva formā - "vālīte" un "malacīte". Kāpēc par pareizu tiek uzskatīts tikai viens no tiem?