29.jautājums

29.jautājums

Nosūtīja Anna Simina
Atbilžu skaits: 2

Sveiki!

Nepiekrītu 29.jautājuma otrās daļas atbildei. Pareizais gramatisko centru skaits tiek uzskatīts 5, tomēr, lai gan redzu loģiku arī šajā spriedumā, daudz precīzāka man šķiet atbilde 4. 

Teikumā ir divas galvenās daļas un divi vai trīs palīgteikumi. Diskusiju izraisa pakārtotā daļa, kas sākas otrajā rindiņā ar ievadītājvārdu “vai”. Es šajā teikuma daļā teikuma priekšmetam “pulksteņi” saskatu divus izteicējus - “ir no zelta vai sudraba” un “šūpo (bumbas)”. Šos izteicējus atdala saiklis “vai”, kas atrodas ceturtajā rindiņā.

Pieņemu, ka vērtēšanā pēc divdabja teiciena (iekārti breloka ķēdē) sekojošais “bumbas šūpo” tika uzskatīts par atsevišķu gramatisko centru, kam gan, manuprāt, iedziļinoties dzejoļa saturā, nav nekādas loģikas. Vārds “bumbas” nav jāuztver kā teikuma priekšmets - tas ir papildinātājs.

Sanāk, ka tekstam ir divi virsteikumi (sākas ar “Šodien..” un “Galvenais..”) un divi palīgteikumi (ar ievadītājvārdiem “vai” un “lai”). Kopā 4 gramatiskie centri.

Lūdzu pārskatīt atbildi un piešķirt pelnītos punktus!

Anna Simina

Atbildot uz Anna Simina

Atbilde: 29.jautājums

Nosūtīja Vilhelms Cinis

Piekrītu, tekstu ir iespējams interpretēt pēc šīs metodes un mēs to nevaram izslēgt satura dēļ. Domāju, ka ir nepieciešams ieskaitīt abas atbildes, jo arī es strādāju pēc šādas loģikas.