10. klase 1. jautājums

10. klase 1. jautājums

Nosūtīja Ričards Averāts
Atbilžu skaits: 2

Uzdevumā minēts, ka pūpēži, līdzīgi kā citas bazīdijsēnes, vairojas ar bazīdijsporām, bet atšķirībā no lielas daļas šī nodalījuma sēnēm, piemēram, bērzlapēm, baravikām u.c. tās nogatavojas augļķermeņa iekšpusē. Vairošanās ar sporām ir bezdzimumvairošanās (https://www.uzdevumi.lv/p/biologija/12-klase/vairosanas-un-attistiba-7584/re-5e6352ed-d8d5-41b0-a82e-975f7984f47f), bet šeit par pareizu atbildi tiek uzskatīts "dzimumiski".


Līdzīgi kā citas bazīdijsēnes, tie parasti vairojas bezdzimumiskiNepareizs, bet atšķirībā no lielas daļas šī nodalījuma sēnēm, piemēram, bērzlapēm, baravikām u.c., to bazīdijsporasPareizs nogatavojas augļķermeņaPareizs iekšpusē.


Atbildot uz Ričards Averāts

Atbilde: 10. klase 1. jautājums

Nosūtīja Jānis Liepiņš

Bazīdijsporas tāpat kā askusporas veidojas dzimumprocesa rezultātā, jo radušās saplūstot atšķirīgu "dzimumu" šūnām. Bazīdijsporas rodas pēc mejozes un procesa gala iznākums ir no vecāku organismiem ģenētiski atšķirīgs īpatnis. Turpretim, bezdzimumvairošanās" ceļā rodas vecāka organisma ģenētiski kloni (ja notiek vairošanās ar micēliju, lapoņa daļām ķērpjiem, vasas pārveidnēm augiem utml.).