9. jautājums, 10. klase

9. jautājums, 10. klase

Nosūtīja Huberts Zimackis
Atbilžu skaits: 4

Pareizajās atbildēs rakstīts, ka attiecību veids starp tauriņziežiem ir simbioze (patiess), bet pareizai atbildei ir jābūt "aplams", tā kā attiecību veids satrp tauriņziežiem un gumiņbaktērijām ir MUTUĀLISMS.

Atbildot uz Huberts Zimackis

Atbilde: 9. jautājums, 10. klase

Nosūtīja Toms Ekmanis

Tā ir tradicionālā problēma latviešu valodā, ka simbioze tiek lietots kā vārda mutuālisms sinonīms/aizvietotājs. Tomēr šajā gadījumā arī ar simbiozes otru nozīmi atbilde ir “patiess”, jo otra vārda nozīme ir, ka simbioze ir visas ilgtermiņa ekoloģiskās attiecības, kas veidojas organismu ciešā saskarē, tai skaitā mutuālisms.

Atbildot uz Huberts Zimackis

Atbilde: 9. jautājums, 10. klase

Nosūtīja Agnese Kokina

Labdien,

jā, dažādos literatūras avotos pastāv dažādi viedokļi kā definēt jēdzienu simbioze, jo vārda izcelsme ir "dzīvot kopā". Mutuālisms, savukārt, ir abpusēji labvēlīgas attiecības. Latvijas mācību grāmatās simbioze un mutuālisms tiek lietoti kā sinonīmi, bet pastāv citi avoti, kur tiek uzskatīts, ka simbioze varētu būt arī +/0 un pat +/- attiecības. Tā kā šajā jautājumā apgalvojums ir vērts uz savstarpējo labumu došanu, žūrijas komisija vienojās ieskaitīt kā pareizas abas atbildes.