Papildinājums kopsavilkumam

Papildinājums kopsavilkumam

Nosūtīja Mārtiņš Laizāns
Atbilžu skaits: 0

Sveiki!

Vēl dažas piebildes un papildinājumi:


Par 16. uzdevumu – atbilde "Dzidra" tagad ir ieskaitīta.


Par 27. uzdevumu: 

1.      Latviešu valodā tradicionāli par izsauksmes vārdiem uzskata vārdus, kas nav nedz patstāvīgi vārdi, nedz palīgvārdi, bet funkcionē, lai izteiktu pārdzīvojumu (ai, ak, oh, eh), lai pievērstu uzmanību (re, skat, lūk), lai izteiktu pieklājību (paldies, lūdzu), lai atdarinātu skaņas (brīkšķ, pik-pik).


Definīcija: Vārdšķira, kas izsaka jūtas, gribu vai atdarina skaņas, piemēram, Ai, cik skaista diena! Kuš, visi vēl guļ! Brakš, koks nolūza! Izsauksmes vārdi parasti ir nelokāmi, tie neietilpst ne patstāvīgo vārdu, ne palīgvārdu grupā un sintaktiski nav saistīti ar pārējo teikumu. Tekstā izsauksmes vārdi parasti ir izsacījumu funkcijā.

(Valodniecības pamatterminu skaidrojošā vārdnīca. 2007. Rīga: LU Latviešu valodas institūts, 171)


2.      „Dažus izsauksmes vārdus (ai, ak, nu, vai, o) bieži lieto kopā ar uzrunu vai uzrunas grupu, pastiprinot tekstā paustās jūtas, kas var būt gan pozitīvas, gan negatīvas, piemēram, Ai, dzīve!.. Ak, mana Rīga, vecā, sirmā Rīga.. Vai, puisi, ko tu dari?”

(Latviešu valodas gramatika. 2013. Rīga: LU Latviešu valodas institūts, 680)

Teikumā „Dieniņ, kāds milzums melu!” dziļajā struktūrā ir domāta šāda konstrukcija: izsauksmes vārds+uzruna, tikai virsējā struktūrā izsauksmes vārds ir reducēts, un ir palikusi tikai uzrunas forma (Dieniņ!), resp., lietvārds vokatīva locījumā, kas neatbilst nedz vienkārša, nedz analītiska izsauksmes vārda struktūrai. „Latviešu valodas gramatikā” (2013) nav fiksēts, ka viena pati lietvārda vokatīva forma funkcionētu izsauksmes vārda funkcijā – tādā gadījumā tekstā par izsauksmes vārdu būtu uzskatāma jebkura lietvārda vokatīva forma, ja vien tā tiek lietota kopā ar izsauksmes vārdu, piemēram, ak, dzīve; ak, Rīga, vai, puisi.

 

Vēl, salīdzināšanai līdzīgi teikumi:

Dievs, kāds milzums melu!

Pasaule, kāds milzums melu!

Māt, kāds milzums melu!

Draugs, kāds milzums melu!

Nevar taču uzskatīt, ka vārdi Dievs, pasaule, māt, draugs ir izsauksmes vārdi! Tās ir lietvārda vokatīva formas.


Mārtiņš Laizāns.