14. jautājums

14. jautājums

Nosūtīja Kārlis Ozols
Atbilžu skaits: 12

Kāpēc tāda atbilde 14. jautājumā? Kādā veidā var samazināties izdevumi abiem produktiem, ja palielināsies cenas arī abiem?

Atbildot uz Kārlis Ozols

Atbilde: 14. jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Gan luksusa precēm, gan precēm, kuras sastāda lielu īpatsvaru patērētāju izdevumu struktūrā pieprasījums ir elastīgs.
Elastīgs pieprasījums nozīmē, ka pieprasītā daudzuma procentuālās izmaiņas ir lielākas par cenas procentuālām izmaiņām.
Tā kā palielinot preces cenu pieprasītais daudzums samazinās daudz straujāk, tad patērētāji par augstāku cenu pirks daudz mazāku preces (preču) daudzumu.
Skaidrojums no cita skatu punkta: cenu paaugstinot, pircēji būs jutīgāki un daudz straujāk samazinās abu preču nopirkto daudzumu un rezultātā viņu izdevumi abu preču iegādei (un arī katrai atsevišķi) - samazināsies.

Atbildot uz Mārtiņš Danusēvičs

Atbilde: 14. jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone

Pēc jautājuma struktūras sapratu, ka runa iet par vienu ģimeni. Ja, piemēram, ģimene ir ļoti sportiska un prece A ir saistīta ar sportošanu, tad neticu, ka ģimene pārtrauks sportot. Domāju, ka preces A izdevumu īpatsvars paliks tāds pats vai lielāks. Protams, tas bija piemērs un var atrast arī citus. Piemēram,  plašākā mērogā tā varētu būt degviela, neticu, ka ģimene atteiktos no braukšanas ar mašīnu.

Atbildot uz Mārtiņš Danusēvičs

Atbilde: 14. jautājums

Nosūtīja Toms Osis

Uzdevumā teikto "Produktam A ir liels īpatsvars ģimenes izdevumu struktūrā" var interpretēt, ka produkts A ir pirmās nepieciešamības prece, kas nozīmētu, ka izdevumi produktam A pieaug, bet B samazinās.

Atbildot uz Mārtiņš Danusēvičs

Atbilde: 14. jautājums

Nosūtīja Kārlis Krūmiņš

Luksusa preces parasti/tipiski/lielākoties ir pieprasījuma (cenas) elastīgas, bet tas nav garantēts. Garantēts ir tikai ka luksusa preces ir ienākumu elastīgas. Piemēram, ja luksusa precei būs daudz aizvietotāju, tad tā visdrīzāk būs pieprasījuma (cenas) elastīga. Ja aizvietotāju nav - mierīgi var būt neelastīga.

Atbildot uz Mārtiņš Danusēvičs

Atbilde: 14. jautājums

Nosūtīja Katarīna Medvedeva

Manuprāt, lielu īpatsvaru ģimenes izdevumu struktūrā veido tieši pirmās nepieciešamības preces, nevis mazvērtīgās preces. Bet, ja pareiza atbilde ir b., tad vajadzētu citādi formulēt jautājumu.