Vidusskolas 17. uzdevuma atbildes: karte

Vidusskolas 17. uzdevuma atbildes: karte

Nosūtīja Danute Grīnfelde
Atbilžu skaits: 0

Atsaucoties uz dalībnieku aptaujā izteikto ideju, publicējam vizuālo uzdevumu atbildes. 

17. uzdevumā dotajā kartē bija jāatzīmē šādas vietas: 

1. Liepāja Pilsēta, kurā 1971. gadā atklāja trikotāžas adījumu ražošanas uzņēmumu, kas šobrīd ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā. Pastāv uzskats, ka uzņēmuma ražotnes pēc platības ir desmitā lielākā ēka pasaulē.

2. Ogre Pilsēta, kuras estrādē 1985. gadā notika pēdējais grupas „Pērkons” koncerts pirms aizliegšanas. Grupas darbību aizliedza, jo pēc koncerta grupas fani izdemolēja vilciena vagonus.

3. Seda Pilsēta, kas izveidojās pie 1952. gadā dibinātas Vissavienības komjaunatnes triecienceltnes – kūdras fabrikas. Par šīs pilsētas iedzīvotājiem mūsdienās uzņemta dokumentālā filma „Purva ļaudis”.

4. Irbene Padomju armijas slepenā objekta "Zvjozdočka" ("Zvaigznīte") atrašanās vieta netālu no Baltijas jūras krasta. Mūsdienās tur atrodas pasaulē 8. lielākais radioteleskops.

5. Jelgava Pilsēta, kur kopš 1975. gada atradās Rīgas autobusu fabrika – viena no lielākajām mikroautobusu rūpnīcām PSRS.

6. Rīga Pilsēta, kuras radio tornī 1963. gadā Latvijas karogu uzvilka Bruno Javoišs. B. Javoišu apcietināja, tiklīdz viņš bija norāpies no torņa, taču karogs mastā plīvojis līdz pat pievakarei, jo torņa metāla kontrukcijas bija apledojušas.

7. Rēzekne Pilsēta, kurā atradās pirmā un lielākā piena konservu ražotne Latvijas PSR, kas ražoja vienu no kvalitatīvākajām produkcijām visā PSRS.

8. Pļaviņu HES Pirmā padomju varas periodā uzceltā HES.

9. Stompaki Purvs, kurā atradās lielākā nacionālo partizānu nometne Baltijā un kur 1945. gada 2. martā rosinājās latviešu nacionālo partizānu lielākā kauja pret padomju okupācijas režīma bruņotajiem formējumiem.

10. Zvārde Padomju armijas kara aviācijas mācību mērķu poligons, kura izveidošanai likvidēja četrus kolhozus, slēdza ceļus, pārvietoja vairākus simtus zemnieku saimniecību un viensētu. Mūsdienās tā teritorijā atrodas dabas liegums.

Pareizās atbildes izskatās šādi.


No 1016 olimpiādes dalībniekiem šajā uzdevumā maksimālo punktu skaitu ieguvuši trīs. 
Šis ir grūts uzdevums, jo prasa gan specifiskas zināšanas par padomju varas periodu Latvijā, kā prasmi lietot karti. Uzdevuma vērtēšanas kritēriji kā pareizu pieņēma atbildi, kas atzīmēta noteiktā rādiusā ap korekto vietu. Tas izskaidro, kāpēc uzrādot atbildes, daži marķieru neatradās tieši uz pilsētas (piemēram, Liepāja) - tie atrodas iezīmētā laukuma centrā. 

Pieņemamo atbilžu novietojums redzams te: 

Danute Grīnfelde,
viena no olimpiādes autorēm