27.Uzdevums

27.Uzdevums

Nosūtīja Mārcis Magone
Atbilžu skaits: 10

Tiešaistes olimpiādēs esmu piedalījies ļoti daudzas reizes un gandrīz visas satur uzdevumu, kur jāapstrādā dati no tabulas. Šajā gadījumā bija jāizvērtē apgalvojumu patiesums balstoties uz tabulu, ko arī darīju. Protams, es aptuveni zināju situāciju tajos laikos, tāpēc varēju iztikt bez varianta - apgalvojuma patiesumu šī statistika neļauj izvērtēt - bet es izmantoju to, jo bija dots pie atbilžu variantiem, tāpēc par to ir jāpiešķir punkts, varu arī pamatot katru no piemēriem.

2)LPSR kolhozu sējplatības ienesa vismazāko produkcijas daudzumu.

Tabulā ir tikai dots sējplatības īpatsvars, nevis sējplatības produkcijas īpatsvars  procentos. Pēc būtības tad vajadzētu vēl iedot katras saimniecības ražīgumu, lai var aprēķināt, jo vairāk - nenozīmē labāk. Vēl tabulā tika dots saražotās bruto produkcijas īpatsvars, bet tur tika apkopotas visas jomas, tātad LPSR kolhozu sējplatības varēja ienest vismazāko produkcijas daudzumu, bet tikmēr putni varēja izlīdzināt šo starpību bruto produkcijas īpatsvarā.

3)LPSR kolhozi saražoja vismazāko produkcijas daudzumu uz vienu sējplatību hektāru.

Atkal tā pati problēma, bet šoreiz tika iejaukti vēl hektāri, kas nekur tabulā pat nefigurēja, tātad arī pat nevarēja aprēķināt neko.

4)LPSR kolhozi saražoja vislielāko produkcijas daudzumu uz vienu sējplatību hektāru.

Vēl komentāri ir vajadadzīgi? Ja nebūtu atbilžu variants - apgalvojuma patiesumu šī statistika neļauj izvērtēt - tad būtu atbildējis jūsu sniegto pareizo atbildi, bet mana atbilde arī ir pareiza, jo patiešām šī statistika ir ļoti pašvaka, no kuras to nevar izvērtēt. Protams, šī nav matemātikas olimpiāde, kur viss jāpierāda precīzi, bet pēc būtības, lai kaut ko izvērtētu no tabulas vajag neapgāžamus faktus, līdz ko tādu nav, tad der šī atbilde.

9)1980. gados piemājas saimniecības deva 55% no visa Latvijas PSR saražotā piena.

Šis vispār bija jautājums ārpus tabulas datiem, jo tabula bija par 1982. gada datiem, kur nekas nebija pat minēts par pienu. Varbūt govis tur bija minētas, bet tās tiek arī audzētas gaļai un pienu dod arī citi mājlopi, kas statisitikas datos netika minēti, bet varēja būt nozīmīgi, lai ietekmētu to.

10)Pārējās valsts saimniecības kopumā saražoja salīdzinoši vairāk lauksaimniecības produkcijas nekā kolhozi un sovhozi. 

Ir dota saražotās bruto produkcijas īpatsvars, kur redzams, ka sovhozi un kolhozi sastādīja 70,1% no visas LPSR produkcijas, kas ir vairāk kā puse no visas saražotās produkcijas, tātad arī salīdzinoši vairāk, kā pāŗejās valsts saimniecības. Ja jautājums tiktu veidot, kā 8, kur prasīja par ražīgumu, tad varētu piekrist jūsu atbildei, bet tagad bija jāsalīdzina kopumā.

Ieteiktu jums izvērtēt manus argumentus un pārdomāt šo to, jo rīkojos pēc situācijas. Tapēc būtu vēlams, ka nākamajās olimpiādēs iztiktu bez trešā varianta, jo tas jauc tikai galvu. Šis atbilžu variants tikai jauc galvu un pildot testu biju dillemmas priekšā - pildīt šo jautājumu kā datu analīzi vai izmantot arī savas zināšanas.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Atis Krebss

9)1980. gados piemājas saimniecības deva 55% no visa Latvijas PSR saražotā piena.

Tabulā sniegtā informācija par govju skaitu neļauj izdarīt secinājumus par saražotā piena daudzumu, jo nav dots izslaukums no govs dažāda veida saimniecībās.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Mārcis Magone
Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Paldies par jautājumu! 

Statistikas uzdevuma atbilžu skaidrojumu lūdzu skatīt pievienotajā dokumentā  vai te: https://skolas.lu.lv/mod/forum/discuss.php?d=1454 

Danute Grīnfelde,
olimpiādes organizatoru pārstāve


Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Mārcis Magone

Paldies par atbildi, bet tomēr nepiekrītu jūsu variantiem.

Šis uzdevums saistīja vairāk ekonomikas olimpiādes prasmes, kur dati jānolasa no tabulas, arī daži formulējumi ir neprecīzi. Protams, domu var saprast, var arī pēc iepriekšējām zināšanām atbildēt, bet jūsu dotie pamatojumi nav korekti un manas piedāvātās atbildes ir šajā gadījumā precīzākas. Precīzākas, jo ievēroju uzdevuma nosacījumus.

Neapšaubu jūsu vēstures zināšanas, bet šajă gadījumā varbūt tomēr bija labāk konsulēties ar speciālistiem, ja neprotat izveidot pareizu tabulu vai pareizas atbildes.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Paldies par ieteikumu! 

Šajā gadījumā tabulu neesam veidojuši mēs paši, tā ir padomju laika statistika ar visu tā laika specifiku. 

Atbilžu skaidrojums nāca tik vēlu tieši tāpēc, ka lūdzām to sagatavot speciālistam ar finansista izglītību. Lūdzām gan rakstīt vienkāršoti, neizmantojot pārāk specifisku ekonomikas terminoloģiju.

Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Mārcis Magone

Droši varēja rakstīt ar ekonomikas terminoloģiju, jo ļoti labi pārzinu šo priekšmetu skolas un olimpiāžu līmenī.

Par tabulas patiesumu nesūdzos, bet, pēc manām domām tur pietrūkst datu vai dati nav pareizi sakārtoti. Mēģināju interpretēt, kā sapratu šo tabulu ar pievienoto attēlu. Saražotā bruto produkcija apzīmē vias iepriekš minētās nozares kopā (Sējplatība, lielopi un putni), tāpēc nevar šos datus piesaistīt individuāli tikai sējplatībai, jo bruto produkcija veidota no vidējiem daudzumiem, bet vidējais nenozīmē, ka visi lielumi ir vienlieli. Pēc būtības saražotajai produkcijai vajadzēja būt zem katra īpatsvara daudzuma padomju savienībā. 

Tad domāju, ka varbūt kļūdījos es un sējplatību raža ir tikai ieskaitīta pie saražotās bruto produkcijas un tad jautājumu atbildes būtu pareizas, bet palasīju citu jautājumu sniegtās atbildes un sapratu, ka man tomēr taisnība, jo tomēt lielopus un putnus arī var ieskaitīt pie saražotās produkcijas.

Un par desmito jautājumu jau arī rakstīju vairākus pamatojumus.

Negribēju tik dziļi diskutēt par šo jautājumu, bet uzskatu, ka man muļķīgā veidā noņemti 4 punkti, kas var ietekmēt rezultātus. Ja tomēr neko nemainīsiet lietas labā un netikšu nākamajā kārtā, man būs lielāka motivācija citās olimpiādēs.

Pielikums uzd27.png
Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Danute Grīnfelde
Mārci, uzdevumu atbilžu skaidrojums adresēts nevis personīgi Jums, bet visiem olimpiādes dalībniekiem, ar tiem, kas nemācās ekonomiku un nepiedalās ekonomikas olimpiādēs. Lai nebūtu gari jāizrakstās, mums šo uzdevumu vajadzētu kādreiz apspriest klātienē. Katrā ziņā es novērtēju Jūsu neatlaidību un pacietību šajā diskusijā. 

II posma rezultāti tiks publicēti pirmdien; otrās daļas vērtēšana ir noslēgusies. 
Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: 27.Uzdevums

Nosūtīja Mārcis Magone

Diezgan skumji, ka šī uzdevuma dēļ es neieguvu 4 punktus un 2 punkti pietrūka līdz valsts olimpādes posmam. Vēljoprojām apšaubu jūsu "pareizo" atbilžu pamatojumus, un domāju, ka man vajadzētu piedalīties III posmā.