Vidusskolas 10. jautājums

Vidusskolas 10. jautājums

Nosūtīja Linda Prokofjeva
Atbilžu skaits: 5

10. jautājumā pareizā atbilde bija mežabrāļi , bet atbildi meža brāļi ,kas rakstīta atsevišķi, neieskaita, bet tā nav nepareiza atbilde.

Atbildot uz Linda Prokofjeva

Atbilde: Vidusskolas 10. jautājums

Nosūtīja Dāvids Rubens

Jā, man tāda pati situācija, tomēr grūti pateikt, vai tā tiks ieskaitīta, lai gan atšķirībā no dsk, vsk., kļūdām, un citām muļķībām, šis ir diezgan labi pamatojams gadījums. Tomēr jebkurā gadījumā sapratīšu, ja atbilde netiks pieņemta. 

Atbildot uz Dāvids Rubens

Atbilde: Vidusskolas 10. jautājums

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Labdien! 

Paldies par jautājumu! Vairāki dalībnieki forumā pauduši viedokli, ka jēdziena „mežabrāļi” vietā kā pareizu jāpieņem arī „meža brāļi”. Tā kā vēstures literatūrā figurē tikai „mežabrāļi”, žūrijas komisija nolēma atbildi „meža brāļi” neieskaitīt kā pareizu. 

Danute Grīnfelde,
olimpiādes organizatoru pārstāve  


Atbildot uz Danute Grīnfelde

Atbilde: Vidusskolas 10. jautājums

Nosūtīja Atis Krebss

Labdien!

Jūs pamatojat atbildes neieskaitīšanu ar to, ka „vēstures literatūrā figurē tikai „mežabrāļi””. Vai, piemēram, šī nav vēstures literatūra?

https://www.historia.lv/raksts/viriesa-o-i-1916-1998-stastijums-par-darbu-milicija-1940gada-dienestu-legiona-mezabraliem-un

Tabulā attēlots diskusijā apspriesto vārdu skaits interneta resursos (šie skaitļi var būt mainīgi, kā arī vārdi var būt dažādos locījumos, tomēr vārdu skaita attiecībai vajadzētu saglabāties). Var redzēt, ka „mežabrāļi” un „meža brāļi” ir lietoti vislīdzīgāk.

Meklētājprogrammas „Google” atrastais piemēru skaits

Meklējums Rezultātu skaits Meklējums Rezultātu skaits
„mežabrāļi” 9 810 „meža brāļi” 2 030
„stagnācija” 40 700 „stagnēšana” 564
„deportācija” 30 600 „deportēšana” 889

Kāpēc atbildes „stagnēšana” un „deportēšana” tiek ieskaitītas, bet „meža brāļi” ne? Arguments par vēstures avotiem vismazāk attiecināms uz jautājumu par mežabrāļiem, jo šajā jautājumā prasīts sarunvalodas vārds.

Cieņā
Atis Krebss
Atbildot uz Atis Krebss

Atbilde: Vidusskolas 10. jautājums

Nosūtīja Danute Grīnfelde

Labdien, Ati! 

Es priecājos, ka Jūs turpināt iedziļināties; tieši tas arī ir olimpiādes mērķis. Paldies par strukturētu atbildi! 

Manuprāt, Jūsu norādītais raksts apstiprina manu argumentu. Jā, Jūsu norādītais raksts ir vēstures avota publikācija. Tas publicē pierakstītu mutisku interviju. Ja ievērojāt, tekstā visur lietots jēdziens mežabrāļi. Savukārt, "meža brāļi" lietots pēdiņās. Atsevišķā rakstība ievērota, lai pēc iespējas saglabātu intervējamā runas stilu. Pēdiņas norāda uz to, ka šāds lietojums neatbilst literārajai valodai. 

Googlē atrastais piemēru skaits gan neder kā pamatojums. Pameklējiet jebkuru kļūdainu valodas lietojumu - tādu publikāciju būs tūkstošiem. Tas tomēr nepadara šos piemērus pareizākus. 

Paldies par diskusiju!
Danute