Defises lietojums

Defises lietojums

Nosūtīja Inese Meļehova
Atbilžu skaits: 4

Labdien vēlreiz!

Runājot par to, kā pareizi bija jāraksta defise 2. jautājuma atbildē, radās jautājums, ko tad īsti šajā olimpiādē pārbauda- zināšanas latviešu valodā un literatūrā vai informātikā, kā pareizi rakstīt defisi datorrakstā.

Piedodiet par asiem vārdiem, bet uzskatu, ka šāda rīcība līdzinās nekaunībai "nozagt" pēc iespējas vairāk punktus olimpiādes dalībniekiem.

Atbildot uz Inese Meļehova

Atbilde: Defises lietojums

Nosūtīja Ingūna Patmalniece

Pilnīgi piektītu iepriekš izteiktajam viedoklim. Manuprāt, šī olimpiāde pagaidām vēl nav definēta kā starpdisciplinārā. Tad ir jautājums - kāpēc nolikumā netika akcentēts, ka olimpiādē tiks pārbaudītas arī datorpareizrakstības prasmes, jo, ar roku rakstot, šāda problēma vispār netiktu aktualizēta. Manuprāt, šajā gadījumā galvenais ir jauniešu zināšanas pēc būtības, nevis datorpareizrakstības prasmes. Uzskatu, ka jauniešiem šis punkts ir nepatiesi noņemts. 

Atbildot uz Ingūna Patmalniece

Atbilde: Defises lietojums

Nosūtīja Ilze Kopmane

Labdien!

E-vidē ir jāievēro latv. val. normas. Un skolēniem ir jāzina, ar ko atšķiras defise no domuzīmes, rakstot tekstu datorrakstā. Pēc komentāriem gan izskatās, ka ar roku rakstītos tekstos prasām ievērot pareizrakstību, bet datorrakstā skolēns var neievērot pareizrakstības normas.

Atbildot uz Ilze Kopmane

Atbilde: Defises lietojums

Nosūtīja Inese Meļehova

Interesanti gan, ko darīt skolēniem, kuru skolā nav bijis atvēlēts laiks mācību stundām, kurās izstāstītu, kā pareizi rakstīt defisi datorrakstā. Vēl īsti nav saprotams, kam tas būtu jāizstāsta- latviešu valodas vai informātikas skolotājam?

Uzskatu, ka testā tika pārbaudīts vai skolēns zin vai nezin konkrēto personu un tās vārdu, nevis interpunkcija.

Varu arī pievienoties tiem viedokļiem, ka Lidijas Doroņinas-Lasmanes uzvārdi tiek mainīti vietām, un nevar saprast, kā ir jāraksta pareizi.

Manuprāt, tiešsaistes olimpiāde latviešu valodā ir krietni vien jāsakārto.

Inese M.

Salaspils 1. vidusskola