30. Jautājums

30. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone
Atbilžu skaits: 1

6.4. Ja nozares arodbiedrība panāk strādājošo darba samaksas būtisku palielināšanu, tad šajā nozarē izmantoto ražošanas resursu daudzumam vajadzētu Atbilde: palielinātiesNepareizs ; nozares produkcijas piedāvājumam vajadzētu Atbilde: palielinātiesNepareizs; produkcijas tirgus cenai vajadzētu Atbilde: pazeminātiesNepareizsun realizētās produkcijas daudzumam Atbilde: palielinātiesNepareizs
Pēc ekonomiskajiem principiem, jo lielāka darba samaksa, jo vairāk darbs ir jāpadara, tātad arī vajadzīgi papildus ražošanas resursi un arī palielināsies piedāvājums, ja vairāk saražos. Piedāvājuma līkne nobīdīsies pa labi un izveidosies jauns līdzsvara punkts, kur būs zemāka cena un pircēji varēs vairāk atļauties realizēt produkciju. Pēc manām domām, šo visu var apgāzt tikai fakts, ja pēc algas paaugstināšanas tiek atlaisti darbinieki, bet par to nebija minēts. Uzskatu, ka mans domu gājiens ir pareizs.
Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 30. Jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Protams, ka mēs - patērētāji (šajā gadījumā darba piedāvātāji) tā gribētu. Taču nelaime ir tā, ka tirgū mums, t.i., darba pārdevējiem - piedāvājuma veidotājiem, stāv pretī darba pircēji - darba devēji, kuri veido darba pieprasījumu. Atbilstoši pieprasījuma likumam - par augstāku cenu (darba algu) pircēji gribēs un spēs nopirkt mazāku preces (darba) daudzumu. Tāpēc mazāk tiks izmantoti darba resursi šajā nozarē. Piedāvājums samazināsies, līkne nobīdīsies pa kreisi un tirgus līdzsvara cena būs augstāka par sākotnējo, realizētās produkcijas daudzums - samazināsies. Jūs pareizi apgalvojat, ka "pēc algas paaugstināšanas tiek atlaisti darbinieki", t.i., mazāk tiek izmantots ražošanas resurss - darbs.