31. jautājums 7.5.

Atbilde: 31. jautājums 7.5.

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs
Atbilžu skaits: 0

Šī uzdevuma nosacījumi paredz tikai noteikt zemes cenu, par kādu varētu to pārdot, saglabājoties nemainīgai rentei = peļņai un nemainīgiem noguldījuma procentiem. Ekonomikas teorijā atzīst, ka zemes cena = rente / noguldījuma procenti. Līdz ar to ir pietiekama informācija zemes cenas aprēķināšanai.

Uzdevuma nosacījumos nav nekas minēts, ko īpašnieks darīs ar esošajiem pamatlīdzekļiem - pārdos, iznomās vai izmantos tos lauksaimniecības pakalpojumu sniegšanai citām saimniecībām.

Par to, ka zemes cena ir tik augsta un 33 reizes pārsniedz kadastrālo vērtību. Zemes īpašnieks zemi var pārdot tikai vienu reizi. Zeme pastāv mūžīgi un pieņemam, ka arī mūžīgi tā var nodrošināt tās īpašniekam 18 000 eiro gadā.
Šo naudu viņš var iegūt vai nu turpinot apstradāt zemi vai to pārdodot. Pārdot par "sviestmaizi" zemi racionāls, zinošs zemes īpašnieks nedrīkstētu. Iegūstot 600 000 eiro un visu naudu noguldot uz 3%, zemes īpašnieks var nodrošināt ikgadēju ienākumu 18 000 eiro. Jautājumos paredzēto aprēķinu veikšanai uzdevuma nosacījumi ir pilnīgi pietiekoši un korekti.