31. jautājums 7.5.

31. jautājums 7.5.

Nosūtīja Artis Artūrs Brodiņš
Atbilžu skaits: 2

31. jautājuma 7.5. punktā prasīts aprēķināt cenu, par kādu zemes īpašniekam būtu izdevīgi zemi pārdot, ja kredītiestādēs noguldījuma likme ir 3%, kredītprocentu likme 8% un tādas tās saglabāsies arī turpmāk. Zinot, ka uzņēmuma peļņa bija 18000 EUR, tiek aprēķināts, ka zemi izdevīgi pārdot par 600000 EUR, jo tad, noguldot šo naudu bankā ar 3% noguldījuma likmi, gadā var iegūt 18000 EUR.

Uzņēmuma izmaksās ieskaitīta pamatlīdzekļu amortizācija, tātad pārdodot zemi uzņēmums vairāk nevarēs veikt saimniecisko darbību, līdz ar to arī uzņēmuma pamatlīdzekļi ir jāiznomā vai jāpardod. Ir jocīgi jautāt par kādu summu uzņēmumam jāpārdod zeme, lai tas spētu šo naudu ieguldīt un uzturēt esošo peļņu (18000 EUR), par cik šo peļņu nodrošina ne tikai zeme, bet arī citas pastāvīgās izmaksas. No tā izriet, ka patiesībā zemi būtu izdevīgi pārdot par daudz mazāku, ar dotajiem lielumiem nenosakāmu, summu, jo ieguldīt bankā varētu ne tikai to naudu, ko iegūst par zemes pārdošanu, bet arī to, ko iegūst par pamatlīdzekļu pārdošanu/iznomāšanu. Papildus tam, zinot, ka zemes nodoklis ir 267 EUR, var secināt, ka zemes kadastrālā vērtība ir 17800 EUR (nekustamā īpašuma nodoklis zemei = 1,5%). Tas padara atbildi 600000 EUR vēl absurdāku, jo tā par 33 reizēm pārsniedz kadastrālo vērtību. Visu kopā ņemot, tas rada apjukumu un neskaidrību par to, kas prasīts konkrētajā jautājumā. Lūdzu izvērtēt šo jautājumu, un, ja iespējams, atzīt par nekorektu un neatbilstošu.

Atbildot uz Artis Artūrs Brodiņš

Atbilde: 31. jautājums 7.5.

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Šī uzdevuma nosacījumi paredz tikai noteikt zemes cenu, par kādu varētu to pārdot, saglabājoties nemainīgai rentei = peļņai un nemainīgiem noguldījuma procentiem. Ekonomikas teorijā atzīst, ka zemes cena = rente / noguldījuma procenti. Līdz ar to ir pietiekama informācija zemes cenas aprēķināšanai.

Uzdevuma nosacījumos nav nekas minēts, ko īpašnieks darīs ar esošajiem pamatlīdzekļiem - pārdos, iznomās vai izmantos tos lauksaimniecības pakalpojumu sniegšanai citām saimniecībām.

Par to, ka zemes cena ir tik augsta un 33 reizes pārsniedz kadastrālo vērtību. Zemes īpašnieks zemi var pārdot tikai vienu reizi. Zeme pastāv mūžīgi un pieņemam, ka arī mūžīgi tā var nodrošināt tās īpašniekam 18 000 eiro gadā.
Šo naudu viņš var iegūt vai nu turpinot apstradāt zemi vai to pārdodot. Pārdot par "sviestmaizi" zemi racionāls, zinošs zemes īpašnieks nedrīkstētu. Iegūstot 600 000 eiro un visu naudu noguldot uz 3%, zemes īpašnieks var nodrošināt ikgadēju ienākumu 18 000 eiro. Jautājumos paredzēto aprēķinu veikšanai uzdevuma nosacījumi ir pilnīgi pietiekoši un korekti.