22. Jautājums

22. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone
Atbilžu skaits: 10

Fiziska persona, kura kā komersants ir ierakstīta komercreģistrā ir:

Pie atbilžu variantiem ir ierakstīts arī komersants. Uzskatu, ka komersants un komersants ir viens un tas pats, tāpēc par šo uzdevumu ir jādod vismaz puspunkts, jo tā ir taisnība.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Inese Ozola

Šeit atbilde ir pareiza, jo saskaņā ar Komerlikumu varbūt tikai Individuālais komersants

Atbildot uz Inese Ozola

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone

Nesaku, ka atbilde nav nepareiza, bet pastāv arī otrs variants. Piemēram, jautājums ir - Kas ir šie skolēni, kas piedalijās olimpiādē un bijuši ierakstīti pieteikumā? Atbilde skolēni arī derētu, ja tā ir pie atbilžu variantiem, bet atbilde, ka šie ir vidusskolas skolēni, būtu konkrētāk, bet abi varianti ir pareizi, pēc manām domām.

Atbildot uz Inese Ozola

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Artis Artūrs Brodiņš

Atbilstoši LR Komerclikuma 1. panta pirmajai daļai - komersants ir komercreģistrā ierakstīta fiziskā persona (individuālais komersants) vai komercsabiedrība (personālsabiedrība un kapitālsabiedrība); savukārt atbilstoši 6. panta pirmajai daļai -komercreģistrā ieraksta likumā noteiktās ziņas un glabā likumā noteiktos dokumentus par komersantu un komercdarbību.

22. jautājums prasa vai fiziska persona, kas ierakstīta komercreģistrā kā komersants ir a) komersants; b) individuālais komersants; c) pašnodarbināta persona; d) individuāla darba veicējs. Visas personas, kas ierakstītas komercreģistrā, neatkarīgi no tā vai tās ir fiziskas vai juridiskas personas, ir komersanti. Komercreģistrā ir ierakstīti tikai komersanti. Komerclikuma izpratnē fiziska persona, kas ierakstīta Komercerģistrā ir komersants, un to sauc par individuālo komersantu (IK), taču, neatkarīgi no tā, juridiski šī persona ir komersants. Līdz ar to, ievērojot normatīvos aktus, pieļaujamas divas pareizas atbildes uz 22. jautājumu: a) komersants un b) individuālais komersants.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs

Tad "cilvēks" arī ir pareiza atbilde? Juridiski individuālais komersants nevar būt suns, tad sanāk, ka der arī atbilde "cilvēks", ieskaitiet man, lūdzu :D
Atbildot uz jautājumu "Kas ir šie skolēni, kas piedalijās olimpiādē un bijuši ierakstīti pieteikumā?" ar piedāvāto iespēju "vidusskolēns", "skolēns" nav un nevar būt pareiza atbilde, ja skaidri ir zināms, ka neviens skolēns, kas mācās 9. vai jaunākā klasē, nepiedalījās. Un mēs skaidri zinām, ka citi komersanti, kas nav individuālie komersanti, neatbilst jautājuma nosacījumiem.

Atbildot uz Aleksejs Nazarovs

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Artis Artūrs Brodiņš

Juridiski individuālais komersants var būt tikai fiziska persona - cilvēks. Suns nevar būt komersants, jo suns LR Civillikuma izpratnē nav tiesību subjekts, līdz ar to suns nevar būt ne fiziska, ne arī juridiska perosna. Uzdevums mums nepiedāvā atbildes variantu - cilvēks, taču ja piedāvātu tad pēc būtības arī tā būtu pareiza atbilde, jo fiziska persona Latvijā var būt tikai cilvēks. Jautājums uzdevumā nav - kas ir individuālais komersants, bet gan kas ir fiziska persona, kas ir ierakstīta komercreģistrā. Tā kā komercreģistrā ir ierakstīti tikai komersanti, tad arī fiziska persona, kas ierakstīta komercreģistrā arī ir komersants. Protams, individuālais komersants ir precīzāka atbilde, jo fiziska persona nevar būt cits komersants, taču tas neizslēdz to, ka fiziska persona, kas ierakstīta komercreģistrā ir komersants.

Atbildot uz Artis Artūrs Brodiņš

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs

Nu pagaidi, Artūr, tad jau arī pašnodarbināta persona var būt pareiza atbilde, jo šis jēdziens ietver arī komercdarbību. Es definīcijas apgabala paplašināšanu uzskatu par nepareizu atbildi, bet, protams, kā nolems komisija, tā arī būs.

Atbildot uz Aleksejs Nazarovs

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Artis Artūrs Brodiņš

Pašnodarbināta persona nevar būt pareiza atbilde, jo pašnodarbināta persona nav ierakstīta komercreģistrā, bet gan reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Uzdevumā ir konkrēti noformulēts jautājums - fiziska persona, kas ierakstīta komercreģistrā.

Atbildot uz Artis Artūrs Brodiņš

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs
Bezjēdzīga saruna :D
Bet pamēģināšu attēlot savas domas ar kopām:
[IK] ∈ [Komersants=ierakstīts k-r.]  ∈ [Tiesību subjekts] ∈ [Cilvēks] ∈ ...
[IK] ∈ [Fiziska persona] ∈ [Tiesību subjekts] ∈ [Cilvēks] ∈ ...
Tikai IK kā kopa pieder abām kopu virknēm, respektīvi, atbild pilnībā uz jautājumu, pie tam neviena cita kopa, kas atrodas pa labi no tās neatbild uz jautājumu. Šis spriedums attiecas uz jebkuru tāda veida jautājumu (kā, piemēram, par skolēniem, kas piedalījās olimpiādē). Tālāk turpināti šo sarunu nav jēgas.
P.S. Par pašnodarbināto personu mans izteiciens nebija pareizs.
Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 22. Jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Atbildi "komersants" tomēr neieskaitīsim, kaut arī diskusija izvērtās ļoti interesanta.

Loģikā spriedumu "komersants ir komersants" uzskatītu par izcilu piemēru definīcijai pa apli. Tas nozīmē, ka definē jēdzienu ar to pašu jēdzienu.

Jēdziena "komersants" apjomā ietilpst gan fiziskās personas, kuras ir ierakstītas komercreģistrā kā individuālais komersants, gan komercsabiedrības. Ja par pareizu atbildi grib uzskatīt "komersants", tad komercreģistrā var tikt ierakstīta gan fiziska persona, gan ierakstītas visas komercsabiedrības, t.i., pilnsabiedrības, komandītsabiedrības, SIA un AS. Ja komercreģistrā ieraksta fizisku personu, tad tikai kā individuālo komersantu. Kā individuālo komersantu nevar komercreģistrā ierakstīt nevienu komercsabiedrību. Komercreģistrā nereģistrē nedz "pašnodarbinātās personas", nedz "individuālā darba veicējus". Tos reģistrē Valsts Ieņēmumu dienestā. Ja ir divas līdzīgas atbildes: "komersants" un "individuālais komersants", tad pilnīgi precīza atbilde attiecībā uz fizisku personu ir "individuālais komersants".