31. Jautājums

31. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone
Atbilžu skaits: 8

7.3. Kādai ir jābūt kartupeļu kilograma vidējai cenai, lai kartupeļu ražotājs sasniegtu bezzaudējuma punktu? AtbildeNepareizs centi/kg?

Pareizā atbilde ir 9,25 centi, ko arī es ieguvu aprêķinos, bet noapaļoju, jo veikalos preces nepārdodas ar komatiem. Ja 9,25 noapaļo tad iegūst 9 centus, bet pie 9 centiem ir zaudējumi, tāpēc jaapaļo uz 10 centiem un pie śīs cenas ir sasniegts bezzaudējuma punkts. 

Ceru, ka izskatīsiet šo jautājumu.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 31. Jautājums

Nosūtīja Aleksejs Nazarovs

Manuprāt, cena nav jānoapaļo. Ja tev, piemēram (ne kartupeļu gadījumā, protams, bet, kādā citā, kur tas reāli būtu vajadzīgs), būtu jānosaka cena par 1 grammu, tu arī 0,00925 centus noapaļotu uz 1 (kas ir gandrīz 100 reizes vairāk)? Pie lieliem ražošanas apjomiem cena vienmēr ir jāatstāj maksimāli precīza.

Atbildot uz Aleksejs Nazarovs

Atbilde: 31. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone

Šis ir plašs jautājums, un es savu atbildi rakstītu balstoties uz apstākļiem. Šajā jautājumā šī atstarpe nav tik liela un uzskatu, ka mans viedoklis un risinājums arī ir pareizs. Bezzaudējuma punkts, ja pārdotu vienu kilogramu kartupeļu balstoties uz vidējām izmaksām tomēr sanāk 10 centi. + Neesmu redzējis, ka veikalos pārdod kartupeļus uz gramiem.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 31. Jautājums

Nosūtīja Diāna Paula Upmale

Uzdevumā nav jautāts, par kādu cenu jāpārdod kartupeļi, bet gan tas, kādai jābūt vidējai cenai. Ja vidējā cena ir daļskaitlis, tad jāraksta precīzi, jo pietiek ar vidēji 9,25 centiem, lai sasniegtu bezzaudējuma punktu. 

Atbildot uz Diāna Paula Upmale

Atbilde: 31. Jautājums

Nosūtīja Mārcis Magone

Arī vidējās vērtības var apaļot. Uzdevuma nosacījumos nebija nekas norādīts, tāpēc uzskatu, ka var apaļot, lai iegūtā vērtība ir veselos centos. Uzdevumā bija prasīts kādai jābūt vidējai cenai, un pēc manām domām cenai jābūt precīzai. Ja runa būtu par centiem tonnā, tad gan būtu precīzāk 9250 centi, ko arī būtu rakstijis bez liekas domāšanas.

Atbildot uz Mārcis Magone

Atbilde: 31. Jautājums

Nosūtīja Mārtiņš Danusēvičs

Kaut arī olimpiādes organizētāji uzskata, ka pareiza atbilde ir 9,25 centi, jo bija prasīta vidējā cena, kas var būt ar daudz decimāldaļām (piemēram, cena DUS), mēs ieskaitīsim arī atbildi 10 centi. To pamatojam ar to, ka uzdevumā tiešām nebija precīzi noteikts, vajag vai nevajag noapaļot. Līdz ar to dalībnieks varēja pieņemt, ka jāapaļo, un kā atbildi sniegt 10 centus.