31. jautājums 7.1. un 7.2. punkti

31. jautājums 7.1. un 7.2. punkti

Nosūtīja Artis Artūrs Brodiņš
Atbilžu skaits: 2

31. jautājumā (7.1. un 7.2.) lai veiktu pareizus izmaksu aprēķinus nepieciešams noteikt vai strādniekiem izmaksātās darba algas ir fiksētās izmaksas (FC) vai mainīgās izmaksas (VC).

Pēc definīcijas (http://www.uzdevumi.lv/p/ekonomika/10-12-klase/uznemums-un-komercdarbiba-2158/re-94d61811-d9fe-46d8-8b68-f63a8f38a256):

mainīgās izmaksas (VC) - izmaksas, kas mainās līdz ar ražošanas apjoma vai pārdevuma izmaiņām (pieaugumu vai samazināšanos);

pastāvīgās izmaksas (FC) – izmaksas, kas nemainās mainoties (palielinoties vai samazinoties) ražošanas apjomam vai pārdevumam;

Tātad jānoskaidro, vai darba samaksa (strādnieku darba algas) ir atkarīgas no ražošanas apjoma. Uzdevuma nosacījumos tas nav paskaidrots. Teorētiski (juridiski) to nosaka darba ņēmēja līgums ar darba devēju (strādnieku vienošanās ar zemnieku saimniecību – lauksaimniecības uzņēmumu). Līgums var noteikt gan to, ka strādniekiem alga tiek maksāta par konkrēta darba padarīto daudzumu, gan to, ka strādniekiem alga tiek maksāta par nostrādātu konkrētu laiku (piemēram, stundas), gan arī to, ka strādniekiem ir fiksēta mēnešalga (ilgstoši strādā konkrētā uzņēmumā kā darbinieki). Neskatoties uz to, ka uzdevumā minētās darba izmaksas ir nosauktas par kartupeļu audzēšanas, novākšanas un pārdošanas izmaksām, tās joprojām var būt fiksētas darbinieku mēnešalgas, ja pieņem, ka viņu darba pienākumos ietilpst tikai kartupeļi.

Piemēram, 13. Biznesa ekonomikas pamatu olimpiādes 2. Posma 6. Uzdevuma b) piemērā uzdots noteikt, kuras uzņēmuma izmaksas ir pastāvīgās (FC) un kuras – mainīgās (VC). Darba izmaksas pieciem strādājošajiem gadā (maksā mēnesī minimālo algu) atbilstoši olimpiādes atbildēm ir pastāvīgās izmaksas (FC). Šajā uzdevumā tika doti konkrēti nosacījumi, kas noliedza telpu interpretācijai (pretēji tam kā 19. Ekonomikas olimpiādē), kā arī šāds piemērs dod iespēju pieņemt, ka 19. Ekonomikas olimpiādes otrā posma 31. jautājumā darba izmaksas (strādnieku algas) arī var būt fiksētas mēnešalgas, līdz ar to pastāvīgās izmaksas.

Investopedia: Labor is a semi-variable cost. Semi-variable costs have elements of variable costs and fixed costs. Variable costs vary with increases or decreases in production. Fixed costs remain the same whether production increases or decreases. Wages paid to workers for their regular hours are a fixed cost. Any extra time they spend on the job is a variable cost. (https://www.investopedia.com/ask/answers/012915/do-minimum-wage-laws-make-labor-fixed-or-variable-cost.asp)

Sekojoši, lūdzu izvērtēt, vai 31. jautājuma 7.1. punkta pareizā atbilde var būt 27556 EUR un 7.2. pareizā atbilde – 23,61 EUR.