8.3. Atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas

8.3.4. Hidroenerģija

Pasaulē hidroelektrostacijas (HES) galvenokārt būvē uz kalnu upēm. Latvijas pieredzi šajā jomā var uzskatīt par izņēmumu, jo lieli HES ir uzbūvēti uz līdzenuma upes Daugavas.

Cita situācija Latvijā veidojās sakarā ar mazo HES būvniecību. Šobrīd skaita ziņā  hidroelektrostacijām ar ūdens krātuvēm ir sasniegts maksimums: Latvijā darbojas apmēram 150 mazās HES. Tās ir atjaunotas pie dzirnavu ezeriem un būvētas no jauna, izveidojot ūdens tilpnes uz mazajām līdzenuma upēm. Jaudu iespējams palielināt, tikai uzstādot energoefektīvākas iekārtas.

Vieni vides speciālisti Eiropā un Latvijā atbalsta hidroelektrostaciju būvēšanu uz līdzenuma upēm, bet citi to vērtē kā videi kaitīgu pasākumu. Pirmie savu pamatojumu balsta uz iespēju aizvietot fosilo kurināmo ar atjaunojamiem resursiem, turklāt to var darīt brīžos, kad nav pieejama Saules un vēja enerģija, tādējādi sabalansējot neregulāros atjaunojamos energoavotus. Otrie protestē par pārpurvotajām teritorijām, kas veidojas lielo krātuvju ūdens līmeņa pacelšanās gadījumā, par ūdens baseina piesārņojuma izmaiņām HES baseinos. Piemēram, HES ūdenstilpnēs tiek novērota zilaļģu augšana, ietekme uz zivju ceļiem un to nārstošanas vietām. Tāpēc ir nepieciešami speciāli pasākumi, lai hidroturbīnas nekļūtu par šķērsli zivīm ceļā uz nārstošanas vietām.

Tomēr arī šajā jomā ir vērojama zinātnes sasniegumu izmantošana. Mazo hidrostaciju inovatīvie tehnoloģiskie risinājumi ir saistīti ar straumes enerģijas izmantošanu, hidroturbīnas uzstādot upes vidū, galvenajā ūdens plūsmā.