8.2.Enerģijas lietotājs

8.2.1. Energopārvaldība un energoefektivitāte

Energopārvaldība ir enerģijas patērētāja darbība ar mērķi mazināt enerģijas patēriņu, nepasliktinot darbības parametrus un komfortu. Energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumi ir dažādi: vienus ir iespējams realizēt ar mazām investīcijām, bet citiem ir nepieciešamas lielas investīcijas. Tas attiecas uz katru enerģijas patērētāju, kuram ir iespējams izvēlēties prioritāros pasākumus. Enerģētikas speciālisti dod priekšroku pasākumiem bez lielām sākotnējām investīcijām, kuru īstenošana ir saistīta ar energopārvaldības ieviešanu.

Īstenojot energopārvaldības idejas, ir iespējams iegūt salīdzinoši lielus ietaupījumus. Energopārvaldības ieviešana Latvijā ir devusi iespēju pārliecināties par lieliskiem energoietaupījuma rezultātiem, kas vienlaikus rāda, ka varam kļūt videi un klimatam draudzīgi. Labo piemēru ir daudz, bet viss ir atkarīgs no katra cilvēka uzvedības paradumiem un domāšanas.
Zinātnieki ir veikuši pētījumus, lai noskaidrotu cilvēku paradumus energoresursu lietošanā. Enerģijas lietotāju kopu var iedalīt trijās grupās.
  • Pirmā cilvēku grupa energoefektivitāti saista ar pavisam vienkāršu rīcību – veikšu konkrētas darbības un ietaupīšu līdzekļus. Tas risina problēmu  tikai daļēji, jo ir arī cilvēki, kuriem tas vispār nav svarīgi, vai arī uzskata, ka ietaupījums ir salīdzinoši neliels.
  • Otru grupu aptaujāto var dēvēt par hedonistiem, kuri vienmēr skatās, kā rīkojas kaimiņi vai paziņas. Un līdz ar to viņiem nepieciešams sevi apliecināt, pārspējot kaimiņu. Tas veicina konkurenci un sacensību, mudinot cilvēkus būt vēl energoefektīvākiem savā ikdienā nekā kaimiņš.
  • Trešā grupa ir cilvēki, kuriem ir būtisks „zaļais” dzīvesveids. Viņiem ir svarīga vides aizsardzība, jo viņi ir daudz interesējušies par šo tēmu un zina, kā energoefektīvs dzīvesveids mazina vides piesārņošanu un klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi.