8.2.Enerģijas lietotājs

Enerģijas lietotājs ir tas, kurš nosaka, kāda enerģija tam ir nepieciešama noteiktā vietā un noteiktā laikā. Tāpēc enerģijas pieprasījumam ir ne tikai jaudas un kvalitātes, bet arī teritorijas un laika dimensija. Enerģijas patērētāja pieprasījums un tā izmaiņas būtiski ietekmē ne tikai enerģētikas attīstību, bet arī siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomus, kas katru stundu, mēnesi, gadu nonāk apkārtējā vidē.

Enerģijas patērētāja pieprasījumu pēc kvalitātes un jaudas novērtē gan ar enerģijas patēriņu un tā parametriem, gan arī ar lietotāju raksturojumu un tehnoloģiskajiem risinājumiem. Energopatērētāji atrodas vismaz piecos tautsaimniecības sektoros:
  • mājsaimniecībās enerģija galvenokārt tiek patērēta siltuma nodrošināšanai ēkās;

  • rūpniecībā  - galvenokārt tehnoloģisko iekārtu darbināšanai, kā arī siltuma nodrošināšanai ēkās;

  • pakalpojumu sniegšanā enerģija galvenokārt tiek patērēta siltuma nodrošināšanai ēkās, ka arī biroja un sadzīves iekārtu darbībai;

  • lauksaimniecībā – galvenokārt siltuma nodrošināšanai ēkās un tehnoloģisko iekārtu darbībai;

  • transportā energoresursu patērētāji ir transporta līdzekļi.

Enerģētikas ietekmi uz klimata pārmaiņām, galvenokārt, nosaka enerģijas patērētājs, kuram vienmēr ir iespēja veikt energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, lai ietaupītu enerģiju un naudas līdzekļus, kā arī samazinātu ietekmi uz klimata pārmaiņām.