1. Nepieciešamais eksperimentu sākšanai

PIRMKĀRT, ir jāsagādā šādas aparatūras jeb "dzelžu" lietas:

  • Arduino UNO,
  • dažas LED gasimas diodes,
  • 560 Om rezistors katrai LED diodei,
  • 10 kOm rezistors,
  • pogas tipa slēdzis,
  • izolācijas materiāla (plastmasa, stiklasķiedra utml.) plāksne visa stiprināšanai,
  • nedaudz vadi,
  • vēlāk varēs nopirkt arī kādu displeju, pīkstuli, soļu dzinēju.

Viens no pirkuma variantiem dots 1. att., kaut var nopirkt arī tikai vienu pašu Arduino alternatīvo mikrokontrolieri un arī pārējo sameklēt pa lēto. Arduino mājas lapa: http://www.arduino.cc/. Detaļu viens no komplektiem apskatāms ar skaidrojumiem http://4tronix.co.uk/arduino/Super-Kit.php, nopirkt var www.ebay.co.uk u.c. Arduino Uno specifikācijas: http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardUno.


kas jānopērk

1. att. Arduino mikrokontrolieris ar pārējām eksperimentiem noderīgajām detaļām.


To visu var nopirkt par dažiem desmitiem EUR eBay vai pāris Latvijas radiodetaļu specializētajos veikalos. Scratch vislabāk lietot lokālo instalāciju, var kā uz Windows, tā Mac iOS vai Linux. Ja lietojat Linux, tad jaunākajās versijās, piemēram, xUbuntu 14.04 LTS, vēlams 32 bit (ja 64 bit, jāveic 32 bit atbalsta paku instalēšana).
 

OTRKĀRT, ir jāsaprot, kuru Scratch papildus programmatūru instalēsim. Arduino un Scratch sadarbība ir iespējama vairākos veidos, bet katrā no tiem ir jāpieinstalē speciāla programmatūra - paplašinājumi (Extensions). Bieži lieto paplašinājumus A4S, S4A, S2A, kā arī citus iesāktos projektus, iespējams, vienkāršāks kādreiz būs Scratchbot risinājums, ir iespēja veidot arī savus paplašinājumus, bet ar to nesāksim. Ja lietos pēdējo minēto, tad, kad tas būs gatavs, nebūs vajadzīgas nekādas papildus darbības komandrindā, nebūs arī nekas jāielādē pašā mikrokontrolierī, kā to dara dažos citos gadījumos pa seriālo portu, izmantojot Arduino IDE.
 
Lai saprastu problēmas laukumu, droši vien der izlasīt http://wiki.scratch.mit.edu/wiki/Hardware_That_Can_Connect_to_Scratch, http://wiki.scratch.mit.edu/wiki/Scratch_Extension un http://arduino.cc/en/guide/windows.


Uz šo brīdi var identificēt vismaz divus funkcionējošus risinājumus:

a) ja savukārt lietosiet iepriekšŗejo versiju - Scratch 1.4, tad paplašinājuma izvēle ir S4A (Scratch 4 Arduino). S4A URL: http://goo.gl/4pU2h. Te gan problēma ir tā, ka lai lietotu GitJub lapas, uz Windows jāpieinstalē speciāla programmatūra: https://windows.github.com/; ja nu kas, mazāk mudžekliski būs visu lasīt šajā konspektā vai, piemēram, saitē http://s4a.cat/

b) A4S (Arduino for Scratch), kas strādā ar Scratch 2.0 nesaistes instalāciju (Scratch 2.0 Offline Editor, par tā instalēšanu skatiet 1. tēmas lielāko konspektu). A4S saite: https://github.com/damellis/A4S, sekojiet instrukcijām, ja izvēlaties šo variantu;


Tālāk vispirms aplūkosim variantu a - izmantosim S4A, ar kuru, šķiet, viss darbojas stabili.