3. Sākam darbu ar Scratch

  3.1. Scratch vide

Scratch 2 logs uz Windows 8.1 dots 7. attēlā. Nav nozīmes, kuru Scratch lietošanas veidu un operētājsistēmu vai pārlūkprogrammu jūs izvēlaties, galvenais, ka varam sākt apgūt šo brīnišķīgo apmācošo un izklaidējošo programmēšanu. Scratch 2 augšejā kreisajā stūrī ir skatuve jeb rezultāta, darbību pamēģināšanas laukums (480 x 360 punkti liels), kurā var redzēt konkrētā programmas soļa izpildi (Scratch 1.4 izkārtojums ir mazāk ērts - tas ir augšējais labais stūris).

Vidējā slejā tās augšējā daļā ir cilnes: skripti,  kostīmi (izskati), skaņas. Cilnē "Scripts" ir  8 vai 10 (atkarībā no versijas) bloku grupas, katra savas krāsas: kustības, izskati, skaņas, zīmuļi, dati, notikumi, vadība, novērošana (sensori), operatori, pārējie bloki. Katra programmas komanda (bloks) ir izmēģināma (ar dažādiem nosacījumiem un parametriem), ja izpilda dubultklikšķi uz tās. Katra komandu grupa ir savā bloku krāsā, piemēram, komandas, kas regulē skaņu, ir violetā krāsā (skat. 7. attēlu).

7. att. Scratch 2 programmas logs uz Windows 8.1 ar paskaidrojumiem.

7. att. Scratch 2 programmas logs uz Windows 8.1 ar paskaidrojumiem.

Komandu var vilkt pa labi uz skriptu/ programmas apgabalu un padarīt par daļu no programmas scenārija, kas darbina izvēlēto gariņu (sprite). Vistālāk pa labi Scratch 2 ir izslīdošā josla ar palīdzības aprakstiem. Izveidotos projektus Scratch glabā Flash formātā un līdz ar to tos var izmantot visur, kur ir Flash Player (iPhone un iPad tā noklusēti nav). Internetā var atrast pamācības, kā projektu, piemēram, nelielu spēlīti, pārveidot par Windows exe failu vai vienkārši iekļaut (embedding) kāda bloga vai mājaslapas <iframe> tegā.

Scratch ir jaudīgas daudzplūsmu multimediju veidošanas iespējas, bet klasiskā programmēšana ir tikai pamatiespēju robežās (tomēr ir iespējams darbs ar viendimensijas masīviem, simbolu virknēm, zarošanos, cikliem, peldoša punkta skaitļiem utt.). Scratch var pievienot paplašinājumus darbam ar failu I/O, mazliet var sadarboties ar citām programmām (tas eksperimentāli), ir paplašinājumi sadarbībai ar Lego Mindstorms un Arduino mikrokontrolieriem. Scratch izmanto pasaulē vadošas izglītības iestādes, tas atrodas straujā attīstības procesā un ar katru gadu kļūst vēl labāks.