2. Tehnoloģiskais ievads Scratch

  2.2. Scratch instalācijas sagatavošana datorā

Ja vēlaties instalēt Scratch kā lietojumprogrammu savā datorā, tad stabilā versija lejupielādem ir Scratch 1.4, to var atrast, “Scratch Help” lapā http://scratch.mit.edu/help/ labajā pusē lejā atrodot “Scratch 1.4 Download” vai tieši: http://scratch.mit.edu/scratch_1.4/ (šī materiāla autors tomēr neuzbāzīgi iesaka vienmēr izmantot jaunākās versijas, šoreiz tā ir Scratch 2 Beta). Scratch 1.4 lejupielāde un instalācija ir vienkārša, tiek piedāvāti faili:
a) ScratchInstaller1.4.exe priekš Microsoft Windows 2000, XP, Vista, 7, 8, 8.1,
b) MacScratch1.4.dmg priekš Mac OSX 10.4 un jaunākām Apple Mac OSX versijām,
c) Linux Debian un Ubuntu programma Scratch atrodama programmatūras centrā “Software center” (meklējam ar mazo burtu “scratch”, 4. attēls) sākot no Ubuntu 12.04 LTS (Scratch 1.4, skat. 5. attēlu).

4. att. Scratch Ubuntu programmatūras centrā.

4. att. Scratch Ubuntu programmatūras centrā.

5. att. Scratch 1.4 uz Ubuntu 12.04 LTS.

5. att. Scratch 1.4 uz Ubuntu 12.04 LTS.

Ja izvēlamies lietot Scratch 2.0 Beta nesaistes versijas instalāciju datorā (pagaidām instalēšanai lokāli datorā ir pieejama tikai beta jeb mazliet nepabeigta versija), interneta lappusē http://scratch.mit.edu/help/ atrodam “Scratch 2 Offline Editor (Beta)” saiti http://scratch.mit.edu/scratch2download/. Scratch 2 instalācija ir nedaudz sarežģītāka kā Scratch 1.4. Scratch 2 nesaistes jeb lietotnes versija ir pieejama priekš Windows, Mac un Linux (dažām un pagaidām tikai 32 bit versijām).

Scratch 2 instalācija sastāv no 2 soļiem: 1) lejupielādejam un instalējam Adobe AIR savai lietotajai operētājsistēmai, 2) tad lejupielādejam un instalējam Scratch offline editor (tas darbojas, izmantojot minēto Adobe AIR). Visas lejupielādēm nepieciešamās saites atrodamas http://scratch.mit.edu/scratch2download/. Turpat atrodamas projektu piemēru ZIP un pamācību PDF failu lejupielādes (ar Creative Commons attribution and share-alike licenci, ar šādu licenci tiek izplatīts arī šis konspekts), kopā nebūs vairāk par 100 MB.

Uz Microsoft Windows programmas Adobe AIR lejupielāde tiek pāradresēta uz http://get.adobe.com, instalēšanai palaižam lejupielādeto failu AdobeAIRInstaller.exe, tam nepieciešamas Windows administratora tiesības, kā arī jāpiekrīt Adobe licencei. Pēc tam palaižam otru lejupielādeto failu Scratch.air un, pēc neilga procesa novērošanas, Adobe instalācijas logā spiežam “Install” (6. attēls), tad piekrītam Windows User Account Control brīdinājumam par instalāciju (ja tas parādās) un sagaidām procesa beigas.

6.att. Scratch 2 instalēšanas Adobe AIR vednis.

6.att. Scratch 2 instalēšanas Adobe AIR vednis.