2. Tehnoloģiskais ievads Scratch

  2.1. Scratch apguves uzsākšana interneta pārlūkprogrammā

Tīmekļa jeb tiešsaistes režīmā šobrīd ir pieejama jaunākā versija – Scratch 2. Par labu pārlūkprogrammas versijas izvēlei ir tas, ka to var lietot uzreiz, neko datorā neinstalējot (interneta pārlūkprogramma ar Flash spraudni parasti visos datoros ir). Turklāt Scratch 2.0 ir arī samērā “viegla” un neprasa lielu interneta joslas platumu (“ātrumu”) un datu apjomu, arī pārlūkprogrammas versijas nav nepieciešamas visjaunākās, pietiek ar Chrome 7, Firefox 4, Internet Explorer 7 vai jaunākām to versijām ar Adobe Flash Player 10.2 vai jaunāku. Scratch 2 ir veidots ekrāna izšķirtspējai vismaz 1024 x 768. Ja dators tomēr neatbilst šīm prasībām, var lejupielādēt, instalēt un lietot iepriekšējo versiju Scratch 1.4.

Pilnvērtīgam darbam ar tiešsaistes Scratch ir jāizveido lietotāja konts http://scratch.mit.edu/ (skat. 1. attēlu): “Join Scratch”, tad viegli saprotamā vednī jūs ievadiet savu vēlamo lietotājvārdu, paroli, reālu e-pastu (tas var noderēt aizmirstas paroles atjaunošanai) un dažus citus datus (2. attēls). Nav iemesla nereģistrēties, jo tikai reģistrēti lietotāji var saglabāt tīmeklī savus projektus, padarīt tos tur pieejamus citiem, piekļūt visiem resursiem un piedalīties Scratch kopienas aktivitātēs.

1. att. Scratch tīmekļa vietnes sākumlapa.

1. att. Scratch tīmekļa vietnes sākumlapa.

2. att. Jauna lietotāja reģistrēšanas vednis.

2. att. Jauna lietotāja reģistrēšanas vednis.

Pēc pieteikšanās sistēmā ar jauno lietotājvārdu un paroli, izpētiet, kas ir pieejams, ko Scratch izstrādātāji mums piedāvā. Ja augšējā zilajā joslā nospiedīsiet “Create”, jums ielādēsies rīks jūsu pirmā Scratch 2 projekta izveidei (3. attēls). Mac OS X lietotājiem šis skats parādīsies tikai pēc Adobe Flash Player uzinsalēšanas, ko var veikt klikšķinot uz Flash instalēšanas saites vai pogas, kas parādās, ja pārlūkprogrammai nav Flash spraudņa (plug-in).

3. att. Scratch 2 projekta izveides logs pārlūkprogrammā Mozilla Firefox.

3. att. Scratch 2 projekta izveides logs pārlūkprogrammā Mozilla Firefox.

Tā kā Scratch tulkojums latviešu valodā nav pabeigts, šajā pamācībā daudzviet tiek izmantota kā latviešu, tā angļu versija, kas arī ir izstrādātāju valoda.     Saites uz Scratch aprakstiem atrodamas http://scratch.mit.edu/help/, šajā lapā ir saite uz iesācēju īso aprakstu 16 lappusēs angļu valodā, tas ir pieejams PDF failā: http://cdn.scratch.mit.edu/scratchr2/static/__f26c59f090fca8b69aaa1e5f27a3dd2f__//pdfs/help/Getting-Started-Guide-Scratch2.pdf. Turpat ir arī saite uz videopamācībām: http://scratch.mit.edu/help/videos. Detalizēti valodas aprkasti ir pieejami pašā Scratch programmēšanas vidē. Konkrētus piemērus un pamācības latviešu valodā aplūkosim šī konspekta nākamajās nodaļās.