1. Kas ir programmēšanas valoda Scratch?

Ar Scratch jūs varat pārvērst datorprogrammā jeb, vienkārši, programmā savus interaktīvos stāstus, spēles, animācijas un dalīties ar tiem tiešsaistes kopienā ar citiem. Būtiski, ka ar Scrath jūs varat izveidot un ieprogrammēt aktīvus, kustīgus objektus, saglabāt sava darba rezultātus tā, ka jūsu līdzcilvēki var pamēģināt tos lietot, paspēlēties ar jūsu veidoto spēlīti, kas ir motivējoši un bieži dod gandarījumu par paveikto. Scratch palīdz jauniešiem iemācīties domāt radoši, cēloņsakarības saskatoši, sistēmiski, kā arī ir iespēja strādāt grupā, tās ir būtiskas prasmes dzīvei 21.gadsimtā. Scratch ir pasaulslavenā Masačūsetas Tehnoloģiskā institūta (ASV, Kembridža, Masačūseta) mūžizglītības grupas Lifelong Kindergarten projekts (realizēts MIT Media Lab). Scratch galvenā interneta vietne ir http://scratch.mit.edu/ (visas laboratorijas lapa ir http://llk.media.mit.edu/).

Scratch logoScratch ir bez maksas jeb brīvlietojuma (ir brīvprātīga iespēja projektu atbalstīt ar ziedojumiem, kad tas iepatiksies) atvērtā pirmkoda programmatūra (licences: GPLv2 un Scratch Source Code License). Scratch logo nes ideju par visa sākšanu no nulles, dažādu ideju savienošanu un savu jaunpienesumu (kā mūzikas brīvā un radošā “skrečošanā”), to darot ar kaķa vieglumu un brīvdomību, Scratch simbols ir zelta kaķis.

Scratch ļauj lietotājiem radīt notikumu orientētu programmu ar vairākiem aktīviem objektiem, ko angliski sauc par "sprites" (latviski tas varētu būt “gariņi” vai “elfi”, skat. tulkojumu Letonika Terminoloģijas portālā: http://www.termnet.lv/Term.aspx?tabindex=1&search=sprite&indefinition=False&subject=0&allak=False&language=0). Gariņus var uzzīmēt jebkurā rastra grafikas vai vektorgrafikas rīkā vai pašā Scratch vidē, un ar Scratch piešķirt tiem dzīvību – kustību noteikumus, uzvedības algoritmus u.c. Zinātniski Scratch var pieskaitīt objektorientētās programmēšanas, arī vizuālās programmēšanas valodām. Nesatraucieties par dažiem šeit dotiem šķietami sarežģītiem vārdiem un teikumiem, šobrīd pietiek ar intuitīvu nojausmu, tie jums kļūs pašsaprotami ar laiku, ja studēsiet datorzinātnes.

Scrath ir jauna programmēšanas valoda, tās pirmā versijas tika radītas 2003. gadā un tika mērķēta 8-16 gadus veciem skolēniem (pirmais izstrādātājs ir Mitchel Resnick, MIT Media Lab Lifelong Kindergarten Group). 1. versija publiskai pieejai tika nodota 2007. gadā, savukārt Scratch 2.0 tika izlaista 2013. gada maijā, bet jau 2014. gadā varam apgalvot, ka tas ir pasaulē populārākais skolu modernās programmēšanas pamatu apguves rīks – to lieto vairāk kā 150 valstīs un plašākā vecumu diapazonā, tas ir pieejams aptuveni vairāk kā 30 valodās.

Ir pienācis laiks arī Latvijā izbaudīt šīs inovatīvās, notikumu orientētās, samērā intuitīvi apgūstamās uz konstrukcionisma teorijas balstītās vides iespējas. Scrath ir programmēšanas valoda, kas ir nākamais solis aiz pazīstamajām skolu valodām BASIC, Logo, Alice, Pascal. Jaunais Scratch palīdzēs jums ar citu skatienu ieraudzīt vecās programmēšanas valodas, piemēram Free Pascal, C++, PHP, ASPX, Visual Basic, C Sharp u.c. Scrath var noderēt arī skolu projektu nedēļās, turklāt ne tikai matemātikas un dabaszinātņu, bet arī starpdisciplionāriem, kā arī sociālo zinātņu un mākslas projektiem.